Реклама / Ads
0| 3025 |22.06.2022 НОВИНИ

Коментари след вота. Ще има ли нови избори?

.
Веднага след вота на недоверие в парламента политици и народни представители от различни партии дадоха мнения за поитическата обстановка в България и дали страната е изправена пред нови избори. Вижте.
 

Асен Василев: “От една страна са хората около г-н Пеевски, ГЕРБ, “Възраждане”, част от групата на ИТН, които искат мафия, задкулисие, кюлчета, пачки и чекмеджета да продължат. От друга страна са всички, които се борят срещу това. В крайна сметка гражданите трябва да имат избори и да кажат кое искат”. Това бяха първите думи на вицепремиерът Асен Василев след вота на недоверие.

 

Той отказа да даде конкретен отговор дали това означава, че страната отново отива на предсрочни парламентарни избори.

 

Христо Иванов: „Предстоят ни преговори. По Конституция мандатът отново ще се върне в „Продължаваме Промяната”. Ще обсъдим с тях всички възможности, така че да върнем страната в състояние на управляемост, но само по пътя на истинската дълбока промяна”. Това заяви Христо Иванов след успешния вот на недоверие, който свали правителството.


„Трябва да намерим най-правилната политическа формула за това как може страната да се управлява оттук нататък. Не искам да лъжа никого, че има някакви прости решения при кризата, в която ни вкараха - основно силите на статуквото плюс групата на г-н Трифонов. Не ме карайте да правя прогнози. Предстоят дискусии, сериозен размисъл и търсене на политическа формула, а не просто търсене на депутати един по един”, каза още той.


По думите му от партията са готови да продължат да работят за „сериозната трансформация на страната”. „Ако в крайна сметка се стигне до избори, готови сме и на това”, добави Христо Иванов.

 

Костадин Костадинов: „Този парламент донесе само срам и позор на българската демокрация. Колкото по-бързо бъде изпратен в историята, толкова по-добре за България”. Това каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов веднага след гласуването на вота на недоверие и падането на правителството.

 

Тошко Йорданов: “Депутатите не са проститутки да ходиш да си ги купуваш, както направи Кирил Петков”. Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов минути след вота на недоверие.

 

“Купи си 6, ако има и други такива - да си купува и тях! Но това не е политическо поведение”, каза още Йорданов и призова Кирил Петков “да се научи на политика”.

 

Той каза още, че ИТН са склонни да водят отново преговори с ПП.

 

“Когато “Продължаваме Промяната” вземе първият мандат и ако изпратят покани да разговарят с политическите сили - вероятно ще разговаряме”.

 


Даниел Лолер: Вярваме, че рамката, която сме заложили за България, ще бъде възприета и от следващото правителство. Това заяви минисърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след вота на недоверие.

Многократно сме казвали, че политиките, които искаме да водим, трябва да ни надживеят, трябва да надживеят това, следващо и по-следващото правителство, тъй като са важни а следващите поколения.

 

По думите му у нас трябва да има инвестиции, както и система, на която всеки има доверие.

 

"Компаниите да вярват на държавата, а тя - да вярва на хората, гражданите да имат по-високи доходи. Това беше нашата теза и цялата институционална структура, която изграждаме, е замислена точно в този смисъл", коментира той.

 

Радостин Василев: “Хората трябва да определят дали някой има политическо бъдеще”. това каза от кулоарите на парламента министърът в оставка Радостин Василев, който беше от квотата на ИТН, преди да напусне партията.

 

“Когато аз реша нещо за себе си - ще го обявя. но към момента не съм решил”, отговори Василев на въпрос дали отново би влязъл в политиката и поясни, че не се припознава в партии като ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”.

 

Той призова управляващата партия да помисли “дали иска подкрепа от тези народни представители”.

 

Корнелия Нинова: „ Един вот на недоверие не може да ни спре. Ще продължим с поведението, което ви е познато в последните 6 години", каза тя

 

„Има такъв народ”, „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС направиха абсолютен безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интереса си. Ще продължим с поведението, което ви е познато в последните 6 години. Изпитали сме цялото жило на този модел на управление. Един вот на недоверие няма да ни спре. Продължаваме!”. Това заяви Корнелия Нинова в кулоарите на парламента след гласувания вот на недоверие, който

 

Тя подчерта, че в следващата една седмица задължително трябва да бъде приета актуализацията на бюджета.

 

„Искам да обърна внимание преди раздаването на мандати на нещо важно, на което държим от самото начало. Призовавам всички депутати да се стегнат и в следващата една седмица да приемем актуализацията на бюджета. Ако до края на седмицата не бъде приет на 2 четене Законът за ДОО, пенсионерите няма да си получат увеличенията на пенсиите от 1 юли, майките с деца няма да получат данъчните облекчения за деца. Призовавам депутатите за отговорно поведение към българския народ”, каза Нинова.


„Всичко което гласувахме и което достойно и отговорни това правителство свърши, тези ще го провалят. Ако ни поканят за разговори за ново правителство, ще участваме в разговори", поясни депутатът.


Христо Петров: Съжалявам, че не застанах по-рано срещу тази сган. Но по-добре късно, отколкото никога”. Това каза депутатът от ПП Христо Петров след вота на недоверие.


Той каза, че резултатът от вота на недоверие не е бил изненадващ за него.


“Не съм влязъл тук за сметки. Вероятно не съм сметнал много неща. Въпросът е накрая да излезе сметката”, заяви още той и каза, че все още не знае дали отново би се кандидатирал при следващи избори.


“Парламентът продължава своята работа”, категоричен бе Петров.

 

Десислава Атанасова: ГЕРБ ще върне втория мандат, ако го получи, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в парламента.


От ГЕРБ-СДС също са изработили проект на решение по отношение на френското предложение на Република Северна Македония и утре сутрин ще го внесат в деловодството на НС.


"Призовахме всички партии, които припознават себе си като носители на евроатлантическите и европейските ценности, да подкрепят такова решение, което да защити в максимална степен българския национален интерес", коментира тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3150 |22.06.2022 Иван Начев: Въпросът е какво следва след евентуално сваляне на правителството . 0| 2926 |22.06.2022 Тодор Неделев се завърна у нас след катастрофата в Грузия . 0| 5097 |22.06.2022 Хитлер в последното си интервю предрича възраждането на нацизма в Русия . 0| 10079 |22.06.2022 Бакалов: Който е планирал да свали кабинета, планира кой да дойде след него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads