Реклама / Ads
13| 3453 |25.03.2021 НОВИНИ

Председателят на БЛС: По-опасно било да се разболееш, отколкото да се ваксинираш

.
Източник: БГНЕС
Много по-опасно е да се разболееш, отколкото да се притесняваш от страничните ефекти, които са пренебрежително малки. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.
 

Коментарът му идва след редица скандали с препарата срещу COVID-19 на AstraZeneca, регистрираните случаи на починали и необичайните странични ефекти, които доведоха до проверки от страна на Европейската агенция по лекарствата и решение на редица държави да преустановят прилагането на препарата. Освен това вчера стана ясно, че в дом за хора с деменция в Опанец 14 възрастни хора са се заразили с коронавирус, въпреки че са получили втора доза от препарата срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. 


Според д-р Маджаров няма нищо притеснително в това някой да се зарази с COVID-19 след втора доза ваксина, тъй като инфекцията ще протече много по-леко.


Той заяви, че вероятно у нас все още няма достатъчно ваксини, а ограничените количества на този етап не дават възможност на гражданите да избират кой препарат да си поставят, въпреки че точно това бе шумно огласено от властта в края на миналата година. И към днешна дата управляващите не признават вина по проблема с ваксините - отговорността била на компаниите, които забавили доставките, а страната ни поръчала достатъчно - “за две Българии”, както се изрази преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 


На този фон обаче от Брюксел заявиха - България се е отказала от цялото полагащо й се количество, а това сега ще ни изиграе повторна лоша шега - и от компенсиращите спешни количества от Pfizer/BioNTech ще получим по-малко, тъй като разпределението ще е на базата на първоначалните квоти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3569 |14.03.2021 Председателят на МЕНСА-България: Караме моргите на Европа, половината автомобили у нас са над 20 години . 38| 3580 |12.03.2021 Председателят на БЛС се скъса да хвали здравния министър . 4| 4419 |08.03.2021 Ахладова се хвърли да защитава джипката и пачките на Борисов, всичко било законно . 4| 4876 |21.02.2021 Отварянето на заведения след месеци без да работят, било скъпо начинание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads