Реклама / Ads

3| 4347 |19.01.2011 НОВИНИ

Преизбраха В.Димитров за шеф на Сметната палата

.
Валери Димитров
Народното събрание преизбра за председател на Сметната палата Валери Димитров, след като тази година изтече шестгодишният му мандат. С гласуването днес той ще ръководи одиторите до 2017 година.

Изборът беше направен със 110 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържали се“, след което новият – стар председател положи клетва пред депутатите.

Срещу Димитров гласуваха петимата народни представители от “Коалиция за България”, които бяха в пленарната зала. Червената Мая Манолова каза, че преизбирането му е противоконституционно.

“Сметната палата е един конституционно определен орган, дефиниран от българската Конституция заедно с неговите правомощия. Това по какъв начин ще се променя законът, не променя функциите на Сметната палата, включително и на нейния председател. Така че във всички случаи в момента става дума за упражняването на втори мандат в качеството на председател на един и същи орган – Сметната палата. Това, че мандатът му беше предсрочно прекратен, е друга тема, която попада под ударите на Конституцията за противоконституционност на съответните текстове от Закона за Сметната палата“, обясни тя.

“Законодателят създава с нов нормативен акт нов орган, с нов мандат, с нови правомощия. В този случай прекратеният мандат няма действие и последици при правоотношенията, уреждани от новия закон. Тоест новият закон не запазва и не зачита заварения мандат“, отговори й Ваня Донева от ГЕРБ.

Проф. Валери Димитров е доказан професионалист и безспорен авторитет в международните среди. Валери Димитров не е партийна кандидатура. Той ще е гарант за провежданата в Сметната палата реформа на базата на професионални качества, на доказани компетентности, както и привеждането на международните одитни стандарти и добри практики, каза преди това шефът на Бюджетната комисия Менда Стоянова. ПГ на ГЕРБ ще изиска Димитров да проведе успешно реформата, за да се превърне Сметната палата в инструмент на парламента за осъществяване на контрол по ефективното, ефикасното и икономичното разходване на публични средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 11| 4524 |01.12.2010 Първанов наложи вето на Закона за Сметната палата . 14| 5132 |24.11.2010 Сексуални намеци влязоха в дебатите по закона за Сметната палата . 2| 4528 |19.11.2010 Червените обвиниха Сметната палата в лобизъм . 8| 5047 |08.11.2010 Махат проф. Димитров от шеф на Сметната палата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ