Реклама / Ads
1| 2448 |18.07.2023 НОВИНИ

Премиерът акад. Денков се срещна с президента на Аржентина в Брюксел

.
Президентът на Аржентина Алберто Фернандес (вляво) и министър-председателят акад. Николай Денков (вдясно) Източник: Пресслужба на Министерски съвет
Тясно сътрудничество в Антарктида свързва България и Аржентина вече повече от 30 години както в научните изследвания, така и по отношение на логистиката. На среща с президента на Аржентина Алберто Фернандес в Брюксел днес премиерът акад. Николай Денков изрази благодарността на страната ни за ежегодната подкрепа, оказвана от аржентинските власти на българските антарктически експедиции.

От своя страна президентът Фернандес потвърди готовността съвместните дейности в Антарктида да продължат, напълно в духа на подновеното през 2022 г. Споразумение за антарктическо сътрудничество между Българския антарктически институт и Националната дирекция за Антарктика на Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина.

 

Българският министър-председател и аржентинският президент се обединиха около необходимостта да засилят сътрудничеството между двете държави в сферата на икономиката, търговията, науката и междучовешките контакти.

 

„Аржентина е ключов партньор на България в Южна Америка. В страната живеят и са много добре интегрирани десетки хиляди хора от български произход“, заяви акад. Денков. Президентът Фернандес обърна внимание върху големия потенциал на икономическите и търговски контакти между Буенос Айрес и София, както и в сферата на науката, технологиите, иновациите и селското стопанство. Премиерът подчерта значението в тази насока на предстоящата първа сесия на Смесената междуправителствена комисия за двустранно икономическо сътрудничество между България и Аржентина, която ще се проведе през септември 2023 г. в аржентинската столица.

 

Министър-председателят акад. Николай Денков участва днес във втората пленарна сесия на откритата вчера в белгийската столица Среща на върха между Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. В изказването си българският премиер наблегна на необходимостта  от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Латинска Америка и Карибите, особено в контекста на климатичните, политическите и здравните  предизвикателствата, пред които е изправен светът. Той открои нарастващото значение  на държавите от региона в момент на нови заплахи за мира и стабилността, за продоволствената и икономическата сигурност. „България  подкрепя засилване на сътрудничеството с партньорите от Латинска Америка и Карибите в ключови сфери като търговия и икономика, образование, научни изследвания, култура и иновации“, заяви акад. Денков на форума. Той постави акцент върху образователния и научния обмен, който може да бъде подкрепен от европейските програми „Еразъм+, „Хоризонт Европа“ и „Мария Склодовска-Кюри“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2526 |17.07.2023 Денков категоричен: България има една външна политика - на НС и правителството . 1| 2471 |17.07.2023 Премиерът Денков се срещна с Александър Везенков и министъра на спорта Димитър Илиев . 3| 2459 |17.07.2023 Акад. Денков ще участва в срещата на върха на ЕС с Общността на латиноамериканските и карибските държави . 9| 2383 |14.07.2023 Премиерът Денков от Букурещ: Защитавам българския интерес, другото са спекулации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads