Реклама / Ads
10| 3785 |29.10.2021 НОВИНИ

Премиерът Янев: Усилията на служебния кабинет са насочени да не се стига до локдаун

.
Стефан Янев
Служебният министър-председател Стефан Янев отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката ”Властта говори! Открито” във Facebook страницата на Министерския съвет. ”Усилията на служебния кабинет са насочени да пазим живота и здравето на хората чрез повишаване капацитета на здравната система. Всички усилия са да не се стига до локдаун, тази крайна мярка искаме да избегнем.”, заяви той.
 

За зелените сертификати

 

В предизборна обстановка сме и тази тема се ползва от политическите сили. Не искаме да има локдаун. Заради това и последните мерки с налагането на "зелени" сертификати, всъщност комплекс от мерки с цел с повече тестове да открием скритата заболеваемост, търсим възможност за по-малко предаване на вируса. Мерките са за ограничаване на предаването на вируса. И първите информации са, че този пик на болестта е в процес на овладяване. Имаме много по-голям обем на тестове в последните дни и това ни дава възможност за вземане на по-адекватни мерки

Стратегията, която сме приели от началото на лятото, е за по-голяма отвореност на обществото и икономическа активност на гражданите.

 

През първите 9 месеца на годината наблюдаваме икономическо възстановяване в България. Икономиката се развива добре и расте. Имаме добри икономически показатели. Усилията на служебния кабинет са били за подпомагане на това икономическо възстановяване. Обявяването на допълнителни мерки на много хора може да изглежда закъсняло, то беше направено в един много кратък период от време и самокритикувах нашите действия като кабинет, но стремежът беше държавата да бъде максимално отворена, като не се пренебрегват мерките. Проблемът със здравето и живота на хората от една страна е личен, но трябва да разчитаме и на нашата съпричастност заради това че живеем в общество. Ние трябва да бъдем и обществено отговорни, освен лично.

 

Отчитаме мнението на всички. Не настояваме и не задължаваме никой да се ваксинира. Това е въпрос на личен избор. За зеления сертификат и цялата проблематика, свързана с мерките, няма никакъв натиск за въвеждането му. Това е световна практика като начин на ограничаване възможностите за предаване на това заболяване. Ваксините са безплатни и всеки гражданин може да избира каква ваксина предпочита и как да се ваксинира за себе си и близките си. Знаем достатъчно добре от изминалата повече от една година още от времето, когато нямаше ваксини, че държавите преминаваха към локдаун, защото нямаше друг избор. Сега има ваксина. Тя не е универсално средство и не е 100% гаранция, но е единственият медицински препарат, които в момента действа и предпазва хората от тежко преминаване на заболяването и до някаква степен от ново заболяване

 

Ваксините са безплатни и са осигурени, всеки може да избере коя ваксина предпочита. Ваксината може да не е 100% гаранция, но е единственият препарат, който в момента предпазва от тежко заболяване и в голяма степен от ново заболяване. Вече са поставени над 7 милиарда ваксини в световен мащаб. Дали българите сме недоверчиви или имаме друг план за себе си, не искам да коментирам..


В момента се работи от медицински специалисти дали да бъдат признати сертификати за антитела и се надявам до другата седмица да има яснота дали може или не. Тестовете за антитела не са еднозначно признати в света, добави той. Мисля, е е възможно подобно решение, но нека не предричам какво ще решат специалистите, това решение не е политическо, помоли той.

 

За изборите

 

Изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени така, както е планирано. В тази връзка правителството и ЦИК работят за цялостната подготовка на изборите. Тя върви нормално и нямаме някакви непреодолими проблеми към момента. Изборите ще бъдат проведени, както е планирано на 14 ноември.

 

За онлайн обучението

 

Всички добре осъзнаваме, че онлайн обучението не е най-добрият начин нито за възприятието на децата с преподаването, нито за социализирането им. Тази тема е на вниманието ни и цялостната подготовка през лятото бе учебната година да започне присъствено. Тенденциите за увеличаване на заболеваемостта обаче са негативни и се стигна до затваряне на училища. Част от усилията ни са да намерим възможност за допълнително тестване с щадящи тестове и да гарантираме, че децата, които се връщат в училище ще учат в безопасна среда. Утре предстои отваряне на офертите за този тип тестове и след като се прецени в какви срокове ще стане доставката, предполагам до десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи. Но трябва да завършим целия цикъл, включително прибирането на отпадъка от тези тестове.

 

Родителите ще имат право на избор. Тези, които не харесват тестовете, имат право да оставят децата си на онлайн обучение.

 

За инфлацията и електроенергията

 

Още от май служебното правителство съзнателно работи за повишаване на доходите и социалните плащания. Факт е, че запазихме добавката от 50 лв. за пенсионерите, а впоследствие тя нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери ще получат увеличени доходи. А по отношение на социалните плащания, помощи за родители на деца в изолация, помощите за отопление - тези плащания също са увеличени с актуализацията на бюджета. Над 530 лв. е вече сумата на месец на семейство за отопление и плащането им започна през септември, отговори премиерът на въпрос как се подпомагат хората срещу нарастващите енергийни цени и инфлацията.

 
Инфлацията е феномен, който е обратната страна на възстановяването на икономиката. В България тя е съизмерима с тази в цяла Европа. Дължи се и на повишаването на цените на горивата. Този процес е глобален и не трябва да ни учудва. Но инфлацията, която отчита НСИ е в рамките на 3-4% и ще е около 4,5% до края на годината.

 
Държавата има възможности да влияе на цената на тока и в същото време да не наруши принципа на свободния пазар. Служебният кабинет е реализирал тези възможности и някои от тях са използвани.


Имаме проблем с цените на електрическата енергия за битовите потребители и тя ще се решава оттук нататък до 1 януари. Не бих искал да спекуирам с цифри и проценти, защото има време за вземане на тези решения. За бизнес потребителите вече обявихме решението на МС за подпомагане със 110 лв. на мегаватчас и тя се отнася за над 630 хил. потребители в България. За това решение през октомври и ноември ще преразпределим 450 млн. лв. Ще стане на база платените сметки за тези два месеца.

 
Откакто бизнес потребителите са на свободен пазар, те имат право да избират своя доставчик. Но част от фирмите не са го направили и са останали в най-скъпия сегмент - потребител от последна инстанция. Те плащат най-високите цени. Това са около 256 хил. фирми. За тях даваме една допълнителна помощ от 30 лв. Тоест, те ще получат 140 лв. помощ. Това са възможностите на държавата и разчитаме, че в декември ще имаме работещ парламент е допълнителните идеи ще бъдат предоставени на НС, за да се подпомогне бизнесът в степен, която одобрят народните представители

 
Служебното правителство е наясно с ограниченията си и вземането на решение за АЕЦ "Белене" не може да бъде взето, защото е стратегическо. Но то е свързано с цяла поредица стратегически решения, които трябва да се вземат. Като погледнем назад един от уроците е, че всички досегашни стратегии са били с неясни перспективи. В Министерството на енергетиката вече работи група, която да определи полезните ходове за развитие на българската енергетика. С плана за възстановяване определихме живота на въглищните централи до 2038-2040 г. Част от перспективата е развитието на ядрената енергетика. Ние притежаваме два реактора и трябва да бъде взето решение да се построят като нова мощност и да се прецени как да се намерят инвеститори. Започнат е процес, но той е спрян и държавата трябва да вземе решение иска ли да го построи. Този анализ ще бъде представен на парламента в края на ноември

 

Проблемът с парното в София е много сериозен, защото Топлофикация от години трупа дългове към БЕХ. Ако се събере цялата сума излиза, че на практика БЕХ почти е придобил фирмата. Което предполага, че е възможно такова решение държавата да придобие общинската топлофикация, за да я оздрави. Проблемът е в управлението на това дружество, след като то постоянно трупа загуби и разчита на социалния ефект, за да прехвърля задълженията си на държавата. Подобни дружества има и в други градове, но те не трупат задължения,

 

За "Вера Су"

 

Процесът по спасяването на този кораб завърши преди няколко дни. За съжаление, ние започнахме от нулата. Оказа се, че държавните структури, които би трябвало да имат способности за спасяване, са съществували като структури без способности. Държавата намери способни хора, които направиха всичко това, което международни спасителни компании отказаха да свършат. Това, което беше направено е един пример за това какво може да направи държавата, когато иска.

 

За двойното гражданство на Кирил Петков

 

Научих за казуса за канадското гражданство заедно с много от нашите сънародници, когато темата беше повдигната публично през лятото. Няма да коментирам решенията на КС, но мога да коментирам, че когато се произнася Конституционният съд, това е произнасяне от името на Конституцията и законите на България. Като български граждани сме задължени да спазваме законите. Бих казал, че работихме добре с Кирил Петков, като човек нямам забележки – това е един относително млад човек с бъдеще. С тази уговорка – да спазва Конституцията и законите, ако не е разбрал какво се е случило в даден момент на тази процедура.

 

За РС Македония

 

Със Северна Македония трябва да имаме пряк диалог и поставяне на проблемите. Както имаме общо минало със Северна Македония и народът, който живее там, така имаме и общо бъдеще. България последователно е подкрепяла РСМ за развитието ѝ, за НАТО и ЕС. Но България трябва да защитава собствените си национални интереси, които са свързани със запазване на доброто отношение между двата народа. В договора от 2017 г. е въведен механизъм за контролиране на висящите въпроси, но ръководството на Северна Македония не бърза да изпълнява задълженията си по договора. Нашите претенции не са свързани с миналото, а със сегашно време и бъдещето - насаждането на език на омраза към България и българите, отношението към исторически паметници. Най-вече ни интересува да сме сигурни, че македонските граждани с българско самосъзнание ще имат равни права и няма да бъдат репресирани и потискани.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3500 |28.10.2021 „Властта говори! Открито“: Премиерът Янев отговаря на онлайн въпроси . 22| 3372 |22.10.2021 Премиерът: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна за населението . 22| 3109 |21.10.2021 Янев: Въведените мерки не са самоцел. Склонен съм да понеса цялата политическа отговорност . 12| 5708 |16.10.2021 Вицепремиерът Пеканов: Няма да останем без ток, ако направим правилните стъпки, които са липсвали при Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads