Реклама / Ads
0| 5709 |17.06.2022 НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков: Ако президентът иска да е на правилната страна на историята, трябва да се върне при народа в битката със задкулисието

.
Кирил Петков
Аз малко се обидих днес от думичките ”пазаруване на депутати”. Такова нещо няма. Никой не ни е искал никакви средства, никакви постове. Единственото, което сме обещали на хората е, че ще доведем битката докрай. Нито една лоша дума не съм казал за президента Румен Радев. Ако президентът иска да е на правилната страна на историята, трябва да се върне при народа.
 

Това, което се случва днес - или някой него го подвежда за това какво наистина се случва или му трябва още малко време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година заедно, още не е завършена. Това заяви пред БНТ премиерът Кирил Петков.

 

Когато задкулисието през главния прокурор влезе в президентската институция, народът го подкрепи. Сега същият този народ бяха вчера на площада. И те казаха: Не искаме ГЕРБ, ДПС, Възраждане, ИТН (останалата част) да определят бъдещето на България. Това е задкулисието. Това е историческият момент, в който президентът може да върне това, което му даде народът едно време. Сега е моментът, в който той трябва да каже: Аз заставам с хората, както те застанаха зад мен...  Ако Румен Радев не оцени правилно ситуацията, народът вижда всичко, което се случва, посочи премиерът. 


Не бих казал, че трябва изобщо да говорим за провал. Това, което се случва в момента, е продължението на една промяна, която започна още миналата година и просто тя е много трудна, посочи премиерът.


Помните, когато започнахме още миналата година като служебни министри, първата стъпка бе да осветлим, че живеем в една завладяна държава. Следващата стъпка беше да бъдем първа политическа сила като ПП, но не ни стигнаха достатъчно гласове, така че да имаме коалиция, която да бъде независима от задкулисие. И сега сме просто в трети етап на едно продължение, където се опитваме и смятам, че ще успеем, да изчистим задкулисието от управляващата коалиция и когато това успеем да направим, промяната вече ще е съвсем реализуема стъпка, която вярвам, че ще успеем в съвсем скоро време, смята той.


Никола Минчев всички го харесват. И когато стана това вчера, когато видяхме как се съюзяват ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане, си казахме лелеле, има превес, те се съюзяват срещу такава светла личност като Минчев. Но след това излязохме след 8 часа вечерта извън парламента и видяхме едно море от хора. Хора, които ни вярваха, хора, които ни казваха, че това е само стъпка и не трябва да се отказваме и връщайки се обратно в парламента да довършим бюджета настроението ни вече беше друго. Ние видяхме, че това са поредица от стъпки в правилната посока. И дори да не изглежда толкова идеално и гладко, ние разбрахме, че сме на правилния път, коментира той.


Това, което ще се случи в следващите няколко дни, ще бъде продължение на това. Днес още един депутат от ИТН каза, че избира България, да е част от тази промяна и няма да натиска бутона заедно с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам, че ще има още няколко такива човека в следващите няколко дни, допълни той.

 

Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България, обясни Петков.


Ние сме в парламента заради тези хора на улицата. Ние не съществуваме заради нещо друго. Така че, когато усетиш подкрепата на толкова много хора, знаеш, че има смисъл в това, което правиш. Ако някой се опита да противопостави различни групи хора отвън, това пък Рашков и полицията ще стоят там, за да сме сигурни, че протестите са мирни. Сигурен съм, че в следващите дни ще има много хора на улицата, но вярвам, че протестите ще са мирни и в подкрепа на промяната, в подкрепа, че България може да бъде нормална. Не в подкрепа на правителството, а да сме нормална държава, посочи още той.

 

От февруари месец антикорупционният закон е готов. 4 месеца не може да напредне заради ИТН и когато решаваме да го внесем, се оказва, че не сме диалогични, коментира Петков по повод отношенията с партията на Слави Трифонов в коалицията. Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа - съжалявам, направих грешка. Това за Солун - там бяха Шарл Мишел, Мицотакис, лидерите на Западните Балкани", разкри Петков.

 

Той отчете че може би е било грешка решението в последните 6 месеца да работят по 20 часа.

 

Коалиционните партньори не са част от моето семейство. Главните решения се вземаха на Коалиционен съвет. Те се вземаха от четири посоки, но четвъртият човек не можеше да вземе решение - той само слушаше и на следващия ден ни уведомяваше, обясни Петков.


Стоя с абсолютно чиста съвест пред вас. Нямам едно движение като премиер, заради което да кажа: „Съжалявам, допуснах грешка“. В Солун бяха Шарл Мишел - един от най-важните европейски лидери, там бяха Кириакос Мицотакис, лидерите на Западните Балкани. Всъщност, едно от нещата, които направихме като истинска грешка беше, че за последните шест месеца работихме по 20 часа и не ни остана време да направим нормалната комуникация, призна премиерът.

 

Главните решения се взимаха на коалиционен съвет, но той имаше четири страни - Корнелия Нинова можеше да вземе решение от страна на БСП, Христо Иванов - на ДБ, ние с Асен можехме да вземем нашите решения, но четвъртият член на коалицията не можеше да вземе своето самостоятелно решение.

 

Кирил Петков коментира и казуса със Северна Македония: "Повторих 20 пъти, че няма да има решение по тази тема, без решение на българския парламент. И не беше чуто - защото нямаше изгода да бъде чуто. Аз като премиер няма да взема никакво решение, преди то да бъде взето от българския парламент. Другата седмица отивам в Брюксел и отсега го казвам - ако нямаме решение на българския парламент, ще кажа - няма да направя никаква промяна в българската позиция, тъй като нашият парламент не е взел такава", подчерта Кирил Петков.

 

Атаките са фалшиви, те прикриваха нашето желание за промяна, допълни премиерът.

 

"Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията", допълни Петков. Той призна, че не е чел френското предложение, което директно е изпратено към НС. Няма да взема никакво самостоятелно решение. Ще следвам волята на българския парламент, повтори Петков.

 

Няма да отида на обяд с европейските либерали, докато не изчистим задкулусието в ДПС. Докато г-н Пеевски е в тази партия, обясни Петков по темата дали "Продължаваме промяната" ще влезе в едно европейско политическо семейство с ДПС.

 

Газът от Русия се качи 4 пъти. Петролът дойде с огромно увеличение заради войната в Украйна. И храните, голяма част от които са внос, и те се качиха. С други думи - привнесе се една голяма инфлация. Това, което направихме, е българските домакинства да не им се качи тока и така се потисна инфлацията, обясни премиерът. Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето защо тези 2 милиарда, които предложихме, отиват точно в тази посока - да компенсират хората с най-ниски доходи, каза Петков.

 

Имаме растеж на икономиката, компенсации за бизнеса, всъщност за тази криза, ние се справихме доста добре. Който се опитва да излъже, че може да овладее цялата инфлация отвън - това е един популизъм на дребно, отчита Петков.

 

Ние се борим за всеки независим глас в парламента, за всеки отговорен депутат, така че ще продължим. Аз лично ще продължа да контактувам с всеки един депутат, категоричен е Петков.

 

Премиерът каза, че е готов за всички сценарии: Ако правителството падне и му се даде отново мандат, ние ще започнем отново преговори, но не с Бойко Борисов, не с Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички независими партии и депутати, подчерта Кирил Петков.

 

Премиерът допълни, че няма никакъв проблем ако не той, а друг негов колега от "Продължаваме промяната" стане министър-председател на България.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3295 |17.06.2022 Тошко Йорданов: Мнението на Кирил си е негово. Позицията на ИТН е същата . 0| 3456 |17.06.2022 Панев: Очаквам още хора да последват Кирил Симеонов . 0| 3082 |16.06.2022 Петков: Не ни е страх от избори, но не е добре за България . 0| 2937 |16.06.2022 Обединеното кралство санкционира руския патриарх Кирил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads