Реклама / Ads
1| 2703 |07.05.2023 НОВИНИ

Премиерът обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента

.
Източник: БГНЕС
Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вучич и правителството, съобщава БТА, като цитира местната телевизия Ен1.
 

На 3 май (сряда) 13-годишен ученик застреля с пистолетите на баща си осем свои съученици и един училищен пазач в белградско училище. При стрелбата бяха ранени и шест деца и учителка. Сръбските медии съобщиха вчера, че момиче, простреляно в главата, е в критично състояние.


На следващия ден вечерта 21-годишен сърбин стреля с автоматично оръжие от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград. Осем души загинаха, а 14 бяха ранени. Вчера бяха погребани някои от жертвите. Заподозрените стрелци са арестувани.

 

Премиерът Ана Бърнабич коментира пред телевизия "Хепи", че когато в други държави станат подобни масови убийства, "никой не ги използва за политически сметки и атака срещу правителството".

 

"Невъобразимо е. Скандално и човешки непонятно е да кажеш, че Александър Вучич и Сръбската прогресивна партия са виновни за тези престъпления. Как той да е отговорен!?" Това попита риторично Бърнабич в ефира на телевизия "Хепи" и посочи, че политизирането на ситуацията не помага за намаляване на поляризацията в страната.

 

Бърнабич коментира, че двете масови убийства са "последица от времената, в които живеем". Сръбският премиер отбеляза, че в социалните мрежи и по принцип се злоупотребява със свободата на изразяване, а "поощряването на насилието в социалните мрежи се е превърнало в норма и стандарт, в който нашите деца трябва да живеят".

 

Депутати от шест опозиционни партии и движения свикаха мирен протест утре, след края на тридневния траур в Сърбия, обявен заради убийствата в основно училище "Владислав Рибникар" в Белград. Митингът ще започне в 18:00 ч. на централния площад "Никола Пашич" срещу сградата на парламента.

 

Опозицията обяви списък с искания, които да бъдат изпълнени в рамките на седмица, включително предприемане на мерки срещу публичното поощряване на насилие, незабавно уволнение на членовете на Регулаторния орган за електронните медии (REM), забрана на риалити програми и шоута, които поощряват насилие, агресия, неморално и примитивно поведение по телевизионни канали с национално покритие.

От опозицията настояват за поемане на институционална отговорност и уволнение на министрите на вътрешните работи и на образованието, както и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА).


Опозиционните депутати призоваха за парламентарно заседание, на което да бъде обсъдена отговорността на правителството за ситуацията в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2823 |03.05.2023 Премиерът Донев ще представлява България на коронацията на Чарлз III . 13| 2731 |02.05.2023 Премиерът Донев събира спешно шефовете на службите заради взрива с кола на Гешев . 1| 2889 |24.04.2023 Спор: Зам.-външният министър на Полша обвини Германия за войната в Украйна . 0| 2842 |24.04.2023 Обвиниха мъжа и жената, натъпкали мигранти в линейка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads