Реклама / Ads
14| 4419 |27.08.2015 НОВИНИ

Премиерът осигурява ремонтa на изтребителите МИГ-29

.
МиГ-29
„204 млн. лв. поискаха МВР и Гранична полиция за охраната на границите ни до края на годината. Това са огромни пари, всеки ден се командироват хора. Нашите граничари изнемогнаха. Затова ние взехме решение, тъй като в тези огромни маси от хора, които преминават границата ни, може да има и такива, които не са добре дошли, малка част от армията да подпомага там, на място граничните полицаи", заяви премиерът Бойко Борисов в Шабла,
 
Тезата, че някой по границите ни би използвал насилие срещу бежанците е, абсолютна спекулация. Военните са там, за да внасят респект, за да внасят сигурност на тези хора и ако дойдат лошите, да могат да реагират. Благодаря на колегите, че проявяват такова разбиране. Ние сме една държава. Това го решихме съвместно с всички страни. Не може десетки хиляди хора да минават през границата ни и ние да не вземем елементарни превантивни мерки, като ескортираме по-сериозни подразделения там", посочи Борисов.

„Докато САЩ и Русия не се разберат по основни въпроси, тази бежанска вълна ще продължи да залива Европа и Европа да страда. Трябва или да се направи така, че тези хора да си стоят по родните места, или Европа да се готви за огромна хуманитарна криза през зимата", добави премиерът.

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и словашкият му колега Мартин Глвач наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 2015 г.". Военнослужещи от военните формирования за противовъздушна отбрана на Българската армия, заедно със свои колеги от зенитно-ракетен дивизион на ВВС на Словашката република, проведоха експериментални и съвместни бойни стрелби. Учението наблюдаваха и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и началникът на Генералния щаб на Словашката армия генерал-лейтенант Милан Максим. Присъстваха още народните представители от Комисията по отбрана и национална сигурност Христо Гаджев и Пламен Манушев, съветникът на президента по военна сигурност контраадмирал Георги Фиданов и съветникът на президента по отбрана и сигурност генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов, посланикът на Холандия Н.Пр. Том ван Оорсхот, военни делегации от Украйна, Сърбия и Полша и военни аташета, акредитирани в нашата страна, командирите на видовете Въоръжени сили и др., съобщава пресцентърът на МО.

„Не мога да не съм впечатлен и горд от изключителния напредък и от начина, по който се справиха младите ни летци", заяви Борисов след стрелбите. Той отбеляза, че те се подготвят по нова методика и подготовката им е много успешна. Борисов изрази увереност, че скоро ще бъде сключено споразумение с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. „Надявам се, че това ще стане в рамките на тази година. Готов съм веднага след подписването на договора да ги обезпеча с необходимите суми, за които се договарят двете министерства на отбраната" - заяви Бойко Борисов.

Отлични резултати отбеляза и министърът на отбраната на Словакия Мартин Глвач. Той посочи, че за първи път от 20 години формирования за противовъздушна отбрана от армиите на двете страни участват в съвместни стрелби. „Смятам, че това е едно добро начало за съвместна подготовка на формирования от Сухопътните войски на България и Словакия" - заяви министър Мартин Глвач. Той отправи покана за съвместни подготовки и на територията на Словашката република.

На зенитния полигон на Военновъздушните сили край Шабла се провежда тактическо учение с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана започна. В четиридневното учение участват над 750 военнослужещи от ВВС, над 460 военнослужещи от Сухопътните войски, над 200 военнослужещи от ВМС и екипи от Служба „Военна полиция" и Гранична полиция. През тази година в учението се включиха и военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на ВВС на Словакия.

По време на стрелбите се използват зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси от Сухопътните войски, ВВС и ВМС. В „Шабла - 2015 г." участват и изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17.

Целта е да бъде усъвършенствана системата за командване и управление, както и да се повиши подготовката на формированията на Българската армия за противовъздушна отбрана и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5318 |24.08.2015 2331,7 млн. лв. са дошли от държавното осигуряване през юни . 5| 7402 |21.08.2015 Премиерът: Сменят един от синдиците на КТБ, подпомагаме "Х" банки, за да не паднат . 3| 4330 |20.08.2015 Премиерът Ципрас хвърля оставка днес? . 8| 5944 |19.08.2015 Премиерът пак избухна: Ние ги хващаме, те ги пускат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads