Реклама / Ads
4| 2927 |16.11.2021 НОВИНИ

Премиерът: Потенциалната коалиция трябва да бъде от партии с различен мироглед

.
Стефан Янев
„По волята на българските избиратели потенциалната коалиция ще трябва да бъде съставена от партии с различен политически мироглед, с различна ориентация. Потенциално, без да определяме кои ще бъдат те”. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред NOVA NEWS.

"Българите очакват реформи и потвърдиха това за пореден път с вота си на последните избори. Задачата на бъдещата коалиция не е лесна. Нека като коментатори отстрани да не се опитваме да внушаваме какво трябва да правят, а да им дадем възможност да се справят със сложната задача, която имат", призова Янев.

 

Относно формацията на Кирил Петков и Асен Василев служебният премиер посочи, че за да дойдат на власт, на тях им предстои да изминат дълъг и интересен, но и много отговорен път.

 

„Това е пътят на съставяне на мнозинство, на коалиция, която ще е в състояние да подкрепи редовен кабинет, натоварен с очакванията на всички гласували българи. Всичко това е в развитие, ще следим. Нека отсега да не раздаваме присъди и оценки, а да оставим хората да работят спокойно, защото тази дейност е изключително отговорна. Аз бих казал, че е много специфично в нашата действителност”, добави служебният премиер.

 

"За служебния кабинет до голяма степен се получи ефектът да покаже институционалност. Тоест - как институциите да работят в интерес за гражданите, как да защитават по най-добрия начин обществения интерес и средства, по отношение на тяхното отговорно и в рамките на закона харчене. Служебният кабинет успя да демонстрира и отговорност към българските граждани. Аз не претендирам, че правя отчет на служебния кабинет, нито че оценката, която ще бъде дадена от българските граждани, ще е еднозначна. Това е моята лична оценка. Според мен служебният кабинет успя да вдъхне надежда, че промяната е възможна, че е възможно да се работи открито, честно и в интерес на гражданите, обществените средства и националния интерес", обясни Янев.

 

Янев предпочете да не влиза в медиен диалог относно оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП и думите й, че е била атакувана от служебния кабинет и инициативния комитет, издигнал Румен Радев.

 

„Не бих искал да тълкувам нейните думи и решения, които, надявам се, са взети напълно съзнателно и обосновано. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал, е да не коментирам политически решение и изказвания, които, от гледна точка на естеството на работа на служебния кабинет и от неговата непартийна представителност, не е необходимо да се влиза в такъв тип разговори. Нито да се разсъждава и анализира. Доколкото съм запознат – говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там”, обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

 

Според него служебният кабинет не е повлиял на гласовете, които са изгубили от БСП на тези избори. Той подчерта, че служебното правителство не е страна в започнатия спор.

 

„Стремежът ми от самото начало е за институционалност. Тоест, поведение в интерес на обществото и прокарване на такъв тип публично говорене, което да е достатъчно ясно, прозрачно и добре комуникирано с обществото. Всеки един български гражданин да бъде лесно и аргументирано запознат с тези решения. Да кажем, че това е една от причините да не бъдат критикуван яростно. Без да се лаская, от влизането в служебния кабинет съм се опитал да запазя и да демонстрирам начин на публично говорене, който е достатъчно отговорен, обран и балансиран. Който съответства на длъжността, която заемам в момента. Смятам, че министър-председателят на България трябва да говори ясно, разбрано, и в същото време балансирано, без да сочи с пръст този и онзи и без да търси виновници. Да, ние не сме съвършени, имали сме грешки, но в крайна сметка това са условията, в които работим. Общият знаменател е, че работим в обществен интерес”, смята Янев.

 

Според него партиите, които тепърва ще преговарят за правителство, трябва да работят принципно по отношение на припокриването на визиите им за държавата и предварително обявените им програми.

 

„След подписването на коалиционното споразумение, тогава да се огледат за потенциалните личности. За мен въпросът кой на каква позиция трябва да бъде в хронологичен ред е последен етап от цялата процедура. В този процес на търсене на парламентарно мнозинство има много важен проблем, който трябва да бъде споменат – проектът на бюджет за 2022 г. Служебният кабинет, без да му е работа, ще подготви основата му. Партиите, докато провеждат преговори за потенциална коалиция, не е лошо да излъчат експертен екип, които потенциално ще бъдат в Бюджетната комисия. Добре са дошли в Министерството на финансите, където работи екип. Ако имат готовност и вече са наясно кои са им приоритетите и основните програми, да насочат усилията натам, така че когато дойде момент МФ да внесе бюджетната рамка, те да бъдат наясно и да не са изненадани от таблици и цифри”, съветва служебният премиер.

 

На поканата на Кирил Петков служебни министри да участват в преговорите за коалиция, Янев отвърна с обратна покана - експерти от партиите да се включат в обсъждането на бюджета.

 

Относно темата „Северна Македония” и заявките, които Петков и Василев са дали по въпроса, Стефан Янев обясни, че е нужно двустранно решение в спора.

 

„Ние не само преговаряхме със Северна Македония, но и препотвърдихме, че подкрепяме страната в стремежа й за по-добро бъдеще и европейско развитие. Но в същото време нерешените въпроси трябва да бъдат погледнати в цялата им дълбочина, от гледна точка на българския национален интерес”, каза още служебният премиер.

 

„Историята е многопластова, тя не е просто спор за някакви събития и личности. Историята е свързана с начина, по който се интерпретират историческите събития, по начина, по който съществуват паметници, чиито съдържание е антибългарско. Този език на омраза е и в книгите, които се изучават в училищата. За тези граждани, които имат роднини, живеещи от другата страна на границата, този проблем да бъде сложен на масата, минимизиран в една дума – история, в голяма степен е несъстоятелно.

 

Служебното правителство систематично полага усилия да защити българския интерес в условия на международен натиск. Другата страна избра, вместо да седне на масата и да търси решение, да търси подкрепа по друг начин”, посочи Янев.

 

Той е на мнение, че стремежът да се търси бързо решение по въпроса ще засегне българските национални интереси и според него не е препоръчително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2927 |14.11.2021 Асен Василев: Ще правим коалиция без ГЕРБ и ДПС . 5| 2678 |14.11.2021 Кирил Петков: 121 депутати ще се случи. България ще се управлява от коалиция . 22| 3078 |22.10.2021 Премиерът: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна за населението . 37| 4416 |13.10.2021 Трифонов: ИТН може да участва само в коалиция, чиято цел е електронно дистанционно гласуване
Реклама / Ads