Реклама / Ads
3| 3372 |03.09.2021 НОВИНИ

Премиерът: Ще обявим микс от мерки за дейността на електроенергийните дружества

.
Стефан Янев Източник: БГНЕС
”Краткосрочните решения, които са възможни да се вземат в този момент, ние ги подготвяме. Следващата седмица, когато сме наясно, ще ги обявим. То ще бъде микс от решения, свързани с дейността на електроенергийните дружества, с дейността на българската независима енергийна борса, в рамките на закона. Това, което е възможно, да се даде възможност за успокояване на пазара. Тези мерки се подготвят и огласени през следващата седмица. Те ще бъдат коментирани с обществото и със заинтересованите фактори.”
 

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който се яви на парламентарен контрол в Народното събрание.

 

Според него служебното правителство не е в състояние да предлага дългосрочни мерки, тъй като те изискват съответна подкрепа от парламентарно представени партии.

 

„В основата на това, което се случва и на инфлационния натиск, който всички усещаме, е търсенето и предлагането, което в рамките на пандемията е имало резки спадове и подскоци. В момента икономиката се възстановява. Българската икономика се развива добре. За съжаление, числата са такива, че в сравнение с миналата година се отчита повишение на цените", посочи Янев.

 

Той отговори на въпрос от депутатите Петър Чобанов и Джейхан Ибрямов относно мерките на правителството относно повишаването на цените на някои необходими стоки, храни и услуги. Премиерът посочи, че повишението на инфлацията по данни на НСИ е средно около 3%, като при възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата, тази инфлация би била в рамките на нормалното – около 0.7% на годишна база.

 

„Казвайки всичко това, трябва да кажем и какво е възможно в нашата страна. Очевидно сме в отворен пазар, но възможностите на политиката на националната банка и съответно българското правителство да влияе пряко върху цените са доста ограничени. В това отношение се налага една благоразумна фиксална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи, както и на първоначално планирания бюджетен дефицит, което допълнително ще доведе до овладяването на общата тежест върху бюджета”, посочи той.

 

Готов съм да се извиня на медиците, които са се почувствали засегнати от думите ми, но не и на Костадин Ангелов. Това заяви служебният премиер Стефан Янев относно изказването си в парламента, че лекарите трябва да са жертвоготовни. Въпросът беше повдигнат именно от депутата и бивш здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов.

 

"Oтностно необходимостта да се извиня за един разговор, които започна с думата "война", вкарана от него във вчерашния блиц контрол, обявявайки че българските лекари се намират във война, което аз съм съгласен да приема, че е така. Всяка една дейност, която е в интерес на хората, по отношение на тяхното здраве и живот, може да приема, че е война. Влизайки в тази терминология обаче и смесвайки клетвите, аз нямам нужда да бъда образован какво точно съдържа Хипократовата клетва, но тръгвайки от военната термнология, искам да ви кажа едно, г-н Ангелов, ако вие сте изучавали медицина и знаете подробно какво съдържа Хипократовата клетва, аз мога да ви кажа какво е значението на думата "война", каза служебният премиер и добави:

 

'Всяка една война се спечелва, когато участващите в нея са убедени, че войната е справедлива. Ако вие в момента искате да внушите, че лекарите участват в несправедлива война, това вероятно е обида към тях. И ако смятате, че моите думи, които вчера съм казал, са обида към тях, аз съм готов да се извиня на тези, които се чувстват засегнати. Но аз си мисля и моето уважение, и това което съм казвал многократно към всички лекари и медицински специалисти и се борят за човешкия живот - "Дълбока благодарност!". Ако ви обижда това, че някой смесва парите с вашето присъствие в тази справедлива операция, да не я наричам война, ако мислите, че моите думи са били такива, аз се извинявам. Но по отношение на факта, че се смесват думите и понятията и се търсят някакви краткосрочни политически дивиденти, г-н Ангелов, на вас не ви се извинявам.", категоричен беше Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3124 |02.09.2021 Премиерът: Исторически ниско ниво на безработица . 0| 2911 |01.09.2021 Премиерът: В момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата . 13| 4271 |07.06.2021 Премиерът: Унизително е да получаваме информация отвън за корупционни практики у нас . 18| 13179 |03.06.2021 Експремиерът: Джентълменството (?!) не ми позволява да кажа коя е Мата Хари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads