Реклама / Ads
7| 4672 |05.03.2010 НОВИНИ

Премиерът замрази депутатските заплати

.
Заплатите на депутатите не бива да бъдат увеличавани. Това заяви в кулоарите на парламента министър-председателят Бойко Борисов.
 

След разговор с председателят на парламента Цецка Цачева Борисов съобщи, че на следващия председателски съвет в сряда тя не само ще повдигне въпроса за възнагражденията на депутати, но и ще предложи той така да бъде решен, че заплатите им да не бъдат увеличени.

Морално и правилно е след като казваме, че няма да има вдигане на заплатите по никакъв начин, нито лев да вземат повече нито депутати, нито министри нито който и да било, каза Борисов.

Премиерът съобщи още, че Цачева ще предложи и да се приеме налагане на глоби за депутатите, които не идват на работа.

Няма нужда да се преизчисляват депутатските заплати. Трябва просто да се замразят. Това коментира от своя страна експремиерът Сергей Станишев.

Той припомни, че преди изборите бяха намалени заплатите на министрите, политически кабинети в министерства, заместник министри и изтъкна, че първото действие на новата власт беше да възстановят положението - да си увеличат с 15-тина % заплатите.

„Смятам, че по време на криза трябва да им солидарност и у хората в изпълнителната и в законодателната власт.", категоричен е Станишев.

Помолен да поясни как при замразяване на заплатите в администрацията депутатските се увеличават бившият финансов министър Пламен Орешарски каза, че заплатите в администрацията са около 25 % от заплатите в обществената сфера.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни пред журналисти как се формират заплатите на депутатите.

Механизъм за определяне на размера им не е променян още от времето на Великото народно събрание.

Заплащането на депутатите е регламентирано в парламентарния правилник, който е публикуван на сайта на институцията, отбеляза вчера Цачева.

Депутатите получават 3 средномесечни заплати за заетите в обществения сектор по данни на НСИ, като основното им месечно възнаграждение се преизчислява всеки 3 месеца според средномесечната заплата за последния месец от предходното тримесечие.  Затова заплатите на народните представители варират.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5889 |05.03.2010 Ц. Цачева: Временен мораториум върху заплатите на депутатите! . 7| 5311 |04.03.2010 Дебат за депутатските заплати искат сините . 28| 4870 |03.03.2010 Премиерът оставя Дянков и Първанов да си спорят сами . 2| 4404 |11.02.2010 Младенов замрази вдигането на пенсионната възраст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads