Реклама / Ads
4| 3095 |24.02.2021 НОВИНИ

Пресякоха търговия с фалшиви български и американски документи

.
Източник: БГНЕС
Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност. Това обявиха на брифинг ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и директорът на ГДБОП Любомир Янев. Акцията е проведена на прокуратурата и ГДБОП е проведена в област Шумен и е била насочена срещу закононарушенията в интернет пространството.
 

Задържан е мъж, осъществявал контакта между клиентите и хората, които изготвяли фалшивите паспорти. Вече му е повдигнато обвинение за приготовление към изготвяне на неистински документи за самоличност, по което може да бъде осъден на до 6 г. затвор. Задържаният не е осъждан. Той остава в ареста за 72 часа.

 

При акцията е извършен обиск в апартамент в Шумен, където са открити 13 000 лева в брой, 1,17 биткойна, 18 карти за директно теглене на виртуална валута, два лаптопа, харддиск, както и множество снимки на американски и български документи за самоличност. Тепърва предстои да бъде установено дали тези снимки са истински или не, на кои американски граждани принадлежат тези документи за самоличност, както и за какво точно ще бъдат използвани, заяви Зартова.

 

Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като се е използвал даркнет за комуникация между контрагентите. Към настоящия момент е ясно, че задържаният е продал повече от 230 фалшиви документи за самоличност. На територията на България са се осъществявали сделки, но документи са купувани не само от български граждани. Тарифата варира между 1500 и 2000 лева за документ, в зависимост какъв е той. Задържаният е човекът, осъществявал контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Други хора пък са осъществявали производството на документите за самоличност, посочи Янев, като допълни, че ако срещу тях бъдат събрани достатъчно доказателства, ще им бъдат повдигнати обвинения.

 

Има данни, че дейността е осъществявана повече от две години. Разследването е започнало по сигнал, уточни директорът на ГДБОП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3017 |19.02.2021 Създателят на ”Робинхуд” Влад Тенев: Работя за демократизиране на борсовата търговия . 11| 3499 |19.02.2021 Сергей Игнатов: България е малка брънка от веригата на фалшивите новини и недоверието . 37| 3991 |18.02.2021 Караянчева: Фалшиви спасители употребиха иконата ”Левски” . 3| 3425 |08.02.2021 Проф. Нейкова: Политиците са един от генераторите на фалшиви новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads