Реклама / Ads
1| 4807 |26.02.2024 НОВИНИ

Прецедент! Адвокат осъди Държавата - не изпълнила решение на Съда в Страсбург!

.
Андреан Славчев, Кристиан Гьошев
За първи път Държавата (представлявана по делото от Министъра на финансите) бе осъдена от български съд да заплати обезщетение за това, че е бездействала и не е осигурила възможност, чрез закон да бъде изпълнено решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.
 

Става дума за решението по делото "Гьошев и други срещу България" от 21 юни 2018 г.. Там, един от жалбоподателите - популярният пловдивски адвокат Кристиан Гьошев, осъди страната ни за това, че чрез закон, не му е дадена възможност да обжалва пред съд от съдебната ни система, наложена му през 2011 г. глоба от 30 лв. от органи на МВР, тъй като тогава действащите норми на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) са ограничавали достъпа до съдебния контрол за глоби до 50 лв. Преди решението на Съда в Страсбург, през 2012 г. Конституционният ни съд обяви за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП. И тогава - през 2012 г. и след това - през 2018 г. след решението на ЕСПЧ, Народното събрание не е приело закон, който да даде възможност на засегнатите и глобени тогава, да обжалват пред български съд своите санкции. След решението на ЕСПЧ през 2018 г. Кристиан Гьошев иска Прокуратурата да му възобнови делото, но получава няколко откази с мотив, че в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) няма такава правна възможност. През 2021 г., Парламентът ни приема изменение на закона, чрез което след осъждане от ЕСПЧ, пострадалият от нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека да има възможност да възобнови делото си, но тъй като изменението на закона е ново, той не обхваща старите случаи като на адвокат Гьошев. Така напрактика юристът се оказва "заключен" между двата текста на закона - стария и новия и на практика никога няма да успее да разбере нарушил ли е през 2011 г. ЗДвП или не, понеже делото му няма да се гледа от Съд по същество.

 

Със свое решение от 19 февруари 2024 г. Софийският районен съд с председател съдията Светлозар Димитров му присъжда 1000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като е отхвърлил останалата претенция до поисканите от него 6000 лв. Гьошев обаче счита, че това обезщетение е твърде ниско и несправедливо, като заяви, че ще го обжалва пред Софийския градски съд. Все пак, адвокатът отбелязва, че такова прецедентно решение е важно за правото в страната ни и фактът на осъждането Държавата за бездействие говори, че правораздавателните органи все пак признават допуснатото нарушенше, а страната ни ще понесе някаква санкция. По това дело Кристиан Гьошев е бил представляван от колегата си адв.Андреан Славчев - специалист по човешките права, представителство пред ЕСПЧ и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" - Пловдив, като същият работи в съдружие с адв.Гинка Черничерска и адв.Станислава Латева - също специалисти в сферата на човешките права от гр.Пловдив.

 

Адвокат Славчев коментира, че с това дело се демонстрира нагледно как се упражнява вътрешноправно средство за защита срещу нарушение на Европейската конвенция за защита основните права.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2291 |26.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от НПЗ-Изкър и ж.к. „Люлин“ 7 . 1| 2337 |26.02.2024 Иван Таков: Следва саботаж на европейските избори от ръководството на БСП . 3| 13634 |26.02.2024 Адв. Ина Лулчева: Замесените адвокати по случая "Нотариуса" нямат повдигнати обвинения и още практикуват . 0| 2362 |26.02.2024 Анализатори: За да има предсрочни избори или ГЕРБ-СДС, или ПП-ДБ трябва да го решат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads