Реклама / Ads
1| 3017 |08.10.2021 НОВИНИ

Близо 13 млн. лв. е платила България за изгубени дела в Страсбург

.
За последните 10 години от Европейския съд по правата на човека срещу България са постановени общо 659 осъдителни решения. Обезщетенията, които са изплатени от държавата по тях, са близо 13 млн. лева. В това влизат осъдителните решения, както и постигнатите споразумения или одобрени от ЕСПЧ едностранни декларации. Това каза пред БГНЕС заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.
 

За 2020 г. има 35 осъдителни решения от общо 53 дела, които са се гледали в ЕСПЧ в Страсбург.

 

„За миналата година най-честите нарушения са за нарушаване правото на мирно ползване на собствеността, правото на личен и семеен живот, забраната за нечовешко и унизително отношение по чл. 3 от Конвенцията, правото на справедлив процес“, каза зам.-министърът. Тя посочи цифри, според които за настоящата – 2021 г. година до момента, има 25 осъдителни решения, с установено поне едно нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. „Има и 10 споразумения и решения за недопустимост и одобряване на приятелски споразумения“, заяви Павлова.

 

Данните показват още, че през първата от тези последни 10 години, за които искаме данни – тоест 2011 г., срещу страната ни има най-много осъдителни решения.

 

„Тогава от 98 дела имаме 53 осъдителни решения и са платени над 2 млн. лева. През 2012 г. има 58 осъдителни решения при 110 дела и са платени около 1,8 млн. лева. За настоящата 2021 г. до момента са платени малко над 440 хил. лева”, съобщи Мария Павлова.

 

Парите се плащат от бюджета на страната ни.

 

„В министерството се обмисля идеята, за да се дисциплинират малко държавните органи, евентуално сумите да се изплащат от бюджетите на съответните учреждения, които са нарушили правата на български граждани, заради които има постановени съдебни решения от ЕСПЧ. Знаете обаче специално, че когато се касае за решения по дела, на магистратите съгласно чл. 132 от Конституцията, не може да им се търси отговорност във връзка с постановени техни актове или извършени действия в хода на водените от тях дела, доколкото същите не съставляват умишлени престъпления. В тази насока има и препоръка на Комитета на Европа, че следва с особено внимание, с оглед охрана независимостта на съдебните власти на държавите-членки, да не се търси такъв вид отговорност”, обясни зам.-министърът на правосъдието. Така за това, които са учрежденията, които може да изплащат евентуално суми от бюджетите си по този механизъм, ако той стане факт, тя даде пример с това, че има и съдени общини. „Има много дела, които са за обезщетения във връзка с реституционни права“, каза още Мария Павлова.

 

Към момента 494 са висящите жалби от България пред ЕСПЧ, но зам.-правосъдният министър напомни, че не по всяка жалба се образува дело.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3025 |08.10.2021 Георги Свиленски: Основна цел на левицата е стабилизиране на ситуацията в България и излизане от многото кризи, в които попадна страната . 1| 2976 |08.10.2021 Проливни дъждове в цяла България . 1| 3215 |07.10.2021 Донев: България спазва всички конвенции за правата на бежанците и международна закрила . 4| 4247 |07.10.2021 Политологът Стр. Делийски: България си е почти офшорна зона, важно е откъде са парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads