Реклама / Ads
23| 6412 |18.06.2009 НОВИНИ

Преврат в „Атака” на 19 юли?

.
Волен Сидеров Източник: Вяра Йовева
"Няма такъв филм", отсече Сидеров по повод на твърденията, че се задава „Денят Х” за свалянето му като председател на партия „Атака”. Пред Bulgaria news депутатът от Сливен Митко Димитров обяви, че се подготвя провеждането на извънредно заседание на Националния сбор на националистическата партия, за да бъде променен уставът и да се избере председателски борд.
 

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров трябва да бъде освободен от сегашния си пост, а ако делегатите решат, могат да го изберат в председателския борд”, обясни Димитров. Той разясни, че по устав за насрочване на такова заседание трябва да има съгласие на поне една трета от общинските сборове и неговото провеждане трябва да стане до месец след свикването му. В момента  искането се подкрепя от Шумен, Сливен, Стара Загора, Бургас, Русе,Благоевград, Хасково и други.
„ „Атака" нарушава и закона, и устава, с който е създадена”, мотивира искането си за извънредно национално заседание Димитров. Според него кандидат-депутатските листи са били подредени в централата от Волен Сидеров, Капка Георгиева и Десислав Чуколов.

„В устава е записан редът, по който общинският сбор представя предложения за кандидати за депутати пред Централния сбор, а Централният сбор ги утвърждава или не”, обясни Димитров. „Този елементарен ред не е изпълнен, самите листи нямат никакво значение, а фактът, че не беше спазен законът и уставът на партията, която е изградена на принципа да се бори с беззаконието”, коментира той. „А точно обратното, Сидеров превърна партията си в ЕООД”, заяви Митко Димитров. Той съобщи, че в сряда са били привиквани членове на ръководството – Централния сбор, за да подписват със задна дата листите за народни представители.

„В центарлното ръководство на партията не е постъпвало искане от поне 1/3 от общинските председатели за свикването на подобен форум, както е по устав. Нито пък самият Централен сбор има намерение да организира такова събиране”, уточни лидерът на „Атака” за Frognews.bg.. „Става дума за опит да се предизвикат брожения и бойкоти сред симпатизантите ни от отделни хора, обидени, че не са в кандидат-депутатските листи. Но от това, което виждам при обиколките си, твърдя, че  нагласи за бойкоти и преврати изобщо няма”, заяви той.Напротив, мотивацията да бъде подкрепена "Атака" на изборите нараствала заради ограничаването на апетитите за НС на функционери със съмнителен политически морал и поведение.

Сидеров е на обиколка из провиницалните структури на партията и е убеден, че подготвяният за 19 юли Национален сбор е несъстоятелен от уставна гледна точка."Никакви последствия от такава сбирка, ако изобщо се състои, не може да има", твърди Сидеров.  

Депутатите от "Атака" Георги Димитров и Ваньо Хърков са подали заявление за напускане на парламентарната група,
разочаровани от тоталитарния стил на ръководството й и по-специално от начина на подреждането на листи. „При тяхното подреждане бяха нарушени основни правила на устава,за да ни спуснат парашутисти, които никога не са работили за партията, а още по-малко са присъствали на нейни митинги и протести”, аргументира се Георги Димитров. Самият той ще призове съгражданите си от Хасково да не гласуват за „Атака”, защото това не са лицата на партията.

С напускането на Димитров и Хърков парламентарната група де факто се разпадна, защото в нея останаха 9 депутати срещу изискваните от правилника за работа на Народното събрание - 10. Според Димитров това не е без значение, въпреки че мандатът на сегашното Народно събрание е към края си, защото партия, която няма парламентарно представяне в парламента, няма право на застъпници в избирателните комисии. „Партия „Атака" няма парламентарно представителство, групата в Народното събрание е на коалиция „Атака"”, припомни той. „Централната избирателна комисия (ЦИК) и подчинените й районни избирателни комисии (РИК) трябва да решат какво да правят по този казус”, припомни той. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обаче контрира, че застъпниците на партията са одобрени, когато тя е имала парламентарна група и към днешна дата промени не могат да се правят.

Първа в началото на кампанията след скандал за подреждането на листата за 41-во Народно събрание се разцепи партийната структура на Волен Сидеров в Шумен. Причината е спускането на „парашутист” в лицето на областния координатор за Перник Румен Ваташки. В знак на протест двамата местни активисти се изтеглили от листата, която останала само с трима. В листата след Ваташки са Неделчо Неделчев и Борис Николов, а Румен Маринов и Иван Стоянов подадоха заявление за отписване.
Лично партийният лидер Волен Сидеров беше принуден да спасява единството на партийната структура.
Единствен депутатът от Сливен Митко Димитров дръзна преди дни да се противопостави на Волен Сидеров, изпращайки жалба до ЦИК, с искане да бъде спряна регистрацията на кандидатските листи на партията.

„Не знам каква жалба е подал, но точно Митко Димитров няма никакви основания да е недоволен. Обвиненията му не са верни. Централният сбор е одобрил всички кандидати”. Това обясни на Frognews.bg лидерът на партията Волен Сидеров. Той разкри, че в Сливен има открито недоволство срещу Митко Димитров, а ръководството на партията било затрупано от подписки и жалби срещу него. Структурите в района били в лошо състояние, а това се отразило зле на авторитета на „Атака”. Сидеров каза, че преди време бунтуващият се сега Димитров бил заловен, че е направил фалшив печат на Централния сбор, с който подпечатвал пълномощни.

„Не само заради това своеволие имаше основания за изключването на Митко Димитров. Де факто той демобилизира и разби сливенската структура на партията още преди 4 години, като нагласи брат си и приятелката му за общински съветници и непрестанно подклаждаше брожения и интриги сред симпатизантите ни в града.  Тогава предпочтох метода на убеждението и критиката вместо поредния скандал около „Атака”, предизвикан от хора, случайно попаднали в листите през 2005 г. Казвам „случайно”, защото партията тогава се подготвяше за парламентарната битка в ситуация, която днес бих сравнил с революционен хаос.”, коментира Сидеров.

„Но сега имаме зрелостта да направим компетентен и професионално подготвен отбор за следващия парламент. Никога не съм обещавал на когото и да било избираемо място в листите. Още по-малко на хора като Димитров, Хърков и подобни, благодарение на чието интригантско поведение много от съмишлениците ни се разколебаваха през последните години”, допълни Сидеров.

Той напомни, че именно Хърков е нанесъл щети на имиджа на партията с подписката си за пенсия от 1500 лв. за бивши депутати, направена зад гърба му. „Сигурен съм, че с намерението си да предложим листи от по-подготвени и по-цивилизовани кандидат-депутати ще мотивираме много повече българи да ни подкрепят на 5 юли”, каза Волен Сидеров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5073 |15.06.2009 Отлъчен депутат обяви листите на „Атака” за незаконни . 63| 8095 |02.06.2009 „Атака” нападна с "педалчета" властта на Вола . 4| 4638 |05.04.2009 Разграбват държавата в края на мандата, предупреди депутат от „Атака” . 22| 4744 |06.08.2008 Владимир Каролев: ГЕРБ и „Атака” вече са в коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads