Реклама / Ads
29| 5515 |31.07.2008 НОВИНИ

Президентът: Лидерите на ГЕРБ да прочетат Конституцията

.
Георги Първанов препоръча на ръководството на ГЕРБ да прочете внимателно Конституцията в частта й за правомощията на държавния глава, защото президентът няма право да се намесва в работата на парламента.
 

Той каза това по повод на вчерашните призиви на формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов към президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство, след което да се проведат предсрочни избори.

Първанов обясни още, че първо трябва да се завърти трикратно процедурата за съставяне на нов кабинет и ако парламентарните политически сили не успеят да сформират правителство, едва тогава държавният глава може да се намеси. Президентът изрази подозрението си, че натискът от страна на ГЕРБ той да наруши основния закон на страната е може би най-лесният начин да се поиска импийчмънт на държавния глава. Според него парламентарна криза няма.

Георги Първанов призна, че е разочарован от последния вот на недоверие и неговата безплодност, защото участниците в него са пропуснали възможността ясно да се разпишат ангажиментите и отговорностите и на правителството, и на всички политически сили за изпълнение на предписанията на Брюксел по тежките проблеми, които възникнаха през последните няколко месеца. Той окачестви вота като „най-слабия вот на недоверие към правителството на Станишев". „От гледна точка на посланията този вот беше по-зле от петъчния парламентарен контрол", посочи държавният глава. Според него правителството е показало воля и конкретни виждания за излизане от ситуацията по спряното финансиране на част от проектите от Европейската комисия. Той бе категоричен, че подобни действия като слабо подготвени вотове и като провокираните улични конфликти и уличен натиск не могат да доведат до позитивни резултат, тъй като са по-скоро фарс.

Първанов, който е на посещение в Перник, коментира и последните събития около семейство Бончеви. Попитан адекватни ли са били действията на институциите по случая с отвличанията на семейство Бончеви, президентът отговори, че резултатите не са обнадеждаващи. Той допълни, че може би има много причини за това и част от тях са в техническата необезпеченост на работещите в МВР, но също и прогнилостта на системата, възможността във всеки един момент да изтича информация за подготвяне на една или друга спецакция на МВР. Първанов допълни, че това са проблеми, върху които трябва да се работи и може би една от добрите стъпки са били последните промени в законодателството. Държавният глава препоръча повече агресивен натиск срещу престъпния свят у нас.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5393 |31.07.2008 Забрана за строителство в градинки и между блоковете прие НС на изпроводяк . 3| 5710 |31.07.2008 Радован Караджич иска отлагане на процеса с един месец . 0| 5737 |31.07.2008 Инспекцията по труда погна строителните работници . 0| 5708 |31.07.2008 620 милиона долара дават шведи за Нова телевизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads