Реклама / Ads
0| 3692 |04.05.2022 НОВИНИ

Президентът: Не можем да направим никакъв компромис пред Македония с правата на хората и с българската история

.
Румен Радев
”Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, за да се случи това, има много работа”. Това обяви президентът Румен Радев, който е патрон на провеждаща се в София Национална конференция на тема: ”Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония”.
 

"В момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава. Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси. Скандалното преброяване открои дълбоките проблеми с македонските българи", каза още президентът. - Ясно е, че не всичко е черно и бяло. Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ. Компромис няма да направя и с историята ни. Няма как да се съгласим с кражбата на историята, с нейната подмяна".

 

Държавният глава добави още, че е абсолютно недопустим е и езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите, предаде днес.бг.

 

"Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорен процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да стане след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските граждани там", обяви Румен Радев и за пореден пък каза, че според него е редно да бъде вписана една единствена думичка - българи.

Държавният глава коментира и фактът, че скоро в САЩ ще се гласува проекторезолюция 741 на САЩ. Според Радев, ако тя се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, култура и история в приноса за развитието на Щатите.

 

"Това нещо се върши под носа на дипломатите ни", каза още Радев. Държавният глава обърна внимание и на факта, че само различни организациите са реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, защото това показва как отстояваме нашата политика.

 

"В това отношение се вижда липсата на единен център, който да обединява усилията на всички институции да има ясна стратегия и ресурси да отстояваме това културно и духовно пространство. В момента тя е пръсната из различните министерства", добави още Радев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4329 |30.04.2022 Президентът: Единствено с изправен гръб човек вижда ясно и върви достойно напред . 0| 4455 |30.04.2022 Константин Стаменов: Не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести . 0| 3016 |21.04.2022 Президентът: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на възможностите си . 0| 2929 |05.04.2022 Премиерът: Още няма оферта за F-16, ще направим детайлна оценка, когато я получим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads