Реклама / Ads
7| 5621 |28.07.2021 НОВИНИ

Омагьосан кръг: Кога президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство?

.
Източник: БГНЕС
Ситуацията е като в омагьосан кръг. От партията на Слави Трифонов все още пазят в тайна министрите и премиера в кабинета, който ще предложат. Предложението за министър-председател щяло да стане ясно след като ИТН получи мандат от президента, от друга страна останалите парламентарно представени партии ще заявят подкрепата си, но не и преди да са наясно кои са имената в предложения кабинет. От трета страна пък държавният глава настоява първо да се постигне „политически консенсус“.
 

Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Това се казва в позиция на Прессекретариата на държавния глава във връзка с отправени от медиите въпроси относно връчването на мандат за съставяне на правителство.

 

„Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет“, се казва още в съобщението.

 

„Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили“, става ясно още от позицията.

 

По-рано от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, в която ще отиде първият мандат, заявиха, че съставът на новото правителство няма да бъде обявен до края на седмицата, както беше казано преди дни. Засега разговорите на експертно равнище продължават.

 

Не сме получили мандат, че да обявяваме имена. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно“, каза в колуарите на Народното събрание депутатът от ИТН Ивайло Вълчев.

 

От своя страна председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов днес настоя да се върви към ангажиращи разговори.


„Разговори, от които следва политически ангажимент, а не просто да си говорим приятно в посока на Луната, общо взето. Да си говорим с участие на хора, които са номинирани за министри, за да видим каква е тяхната визия, да са хора с биография, които показват, че могат да се противопоставят на този модел. И освен това да има една яснота в парламента за това управление на каква конфигурация ще се опира, за да не отваряме вратите за тези ситуации, които са ни познати, в които ДПС, така да се каже, може да сърфира вътре и вън в мнозинствата“. 

 

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ пък заявиха, че предложените кандидати трябва да са с авторитета на служебните министри. 

 

Така по всичко изглежда, че всеки чака другия да направи първия ход. Кой ще свали картите пръв, предстои да разберем.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3908 |28.07.2021 Ивайло Вълчев, ИТН: Името на премиера ще стане ясно, когато бъде връчен мандатът . 11| 3636 |26.07.2021 Весислава Танчева: Зад разговорите за правителство бълбукат зависимости, които никога няма да разберем . 3| 3336 |26.07.2021 Президентът Румен Радев заминава за Залцбург . 7| 3645 |25.07.2021 Новият шеф на „Александровска”: Изпадането в лоши текущи резултати започва от 2013 г., когато директор става проф. Ангелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads