Реклама / Ads
11| 3974 |16.08.2021 НОВИНИ

Президентът: Не постигнахме консенсус за актуализация на бюджета. Да се установи цялата отговорност за полицейското насилие

.
Румен Радев
Две кризи ще доминират през есента – здравна и мигрантска. Тяхното овладяване изисква усилие и финансов ресурс Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в страната. Тези пари, за да може да достигнат до работещите, пенсионерите и предприемачите, трябва НС да актуализира бюджета. Затова свиках днес КСНС. Това каза президентът след като приключи срещата му с политическите партии.
 

Не постигнахме консенсус. Болшинството политически партии считат, че дебатът за бюджета трябва да се води единствено в НС. Считам, че това е въпрос,  касаещ пряко националната сигурност.  За съжаление всички виждаме, че в НС няма консолидация. Има риск този парламент да не може да актуализира бюджета поради недостиг на време.

 

Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на необходимите лекарства и консумативи, да продължи мярката 60 на 40. Няма да се изплаща месечна целева помощ на семейства с деца до 14 т. Няма да има средства за усилване на държавната граница и няма да се възстановят средствата на МВР, за да покрие разходите за персонал и издръжка за декември.

 

Няма да се изплащат целевите помощи за отопление, няма да се изплаща пълния размер на личните асистенти на хора с увреждания. Стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност. В тази обстановка кабинетът ще е с вързани ръце и няма да може да ползва събраните средства.

 

За записите с полицейско насилие

 

В последните дни българите бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилието на униформени над граждани. Приветствам  решението да се свика извънредно заседание на НС. Приветствам решението на Бойко Рашков да разследва досегашните проверки по този случай.

 

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига от отговорности. Защото в този акт ние трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните плава на българските граждани.

 

Трябва да се установи дали в разправата над протестиращи са използвани частни структури. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този казус. През септември очакваме мониторинговата група на ЕП. Отговорността за насилието трябва да се реализира със съответствие на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3260 |13.08.2021 Президентът: Ситуацията в Афганистан носи риск от нова миграционна вълна към Европа . 11| 34980 |08.08.2021 Влади Въргала: Слави никога няма да е съгласен да е някъде с всички, а политиката е това – консенсус . 0| 3197 |31.07.2021 Филип Попов, БСП: Ще търсим разговор с г-н Николов за приоритетите и политиките, по които постигнахме съгласие с ИТН . 36| 4756 |30.07.2021 Президентът: Ще връча проучвателния мандат на ИТН днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads