Реклама / Ads
9| 3935 |30.12.2021 НОВИНИ

Президентът Радев и бизнесът с единна позиция и малко различия за цената на тока

.
Васил Велев Източник: БГНЕС
В продължение на над 1 час изложихме пред президента притесненията ни във връзка с рекордно високите цени на тока и установихме, че нямаме различия с него в анализа на ситуацията, а до голяма степен и на това как трябва да се действа. Това заяви пред журналисти председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след срещата с държавния глава. На нея присъстваха и представители на ръководствата на БСК, КИПЕБ, ССИГ и БТПП.
 

Различията според Велев са в степента на компенсация, която трябва да се предприеме по отношение на бизнеса и те са между индустрията и енергийното министерство. Бизнесът предлага след разрешението на ЕК да се компенсират 75% от горницата над 185 лв. за мегаватчас всички небитови потребители на ток. Това няма да бъде непозволена държавна помощ, тъй като компенсацията ще е поголовна, т.е. няма да е за отделни браншове или отделни фирми.


От енергийното министерство предлагали да се сложи таван до 1000 лв. за мегаватчас, каквато цена токът наистина стигна няколко пъти тази година и да се компенсират потребителите с 30% от тази цена. Така обаче според Велев остават едни 700 лв. за мегаватчас, които ас много над прогнозната цена от 119 лв. за тази година.


"Предадохме на президента нашите разчети, от които се вижда, че ако се приеме нашият вариант за компенсация, парите, които ще даде държавата са много по-малко от свръхпечалбите, които натрупаха АЕЦ "Козлодуй" и другите производители на ток, както и от излишъка във фонд "Сигурност на енергийната истема". При това без да смятаме повишеното събиране на ДДС и другите косвени приходи. Държавният глава въпреки липсата на правомощия може все пак да отправя послания, да води разговори, което не е малко", каза още Велев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3233 |30.12.2021 Президентът Радев се среща с работодателите заради цените на тока . 2| 3766 |27.12.2021 Президентът Румен Радев изразява съболезнования по повод кончината на Каролос Папуляс . 4| 3113 |26.12.2021 Президентът: Подкрепата за „Българската Коледа“ е израз на съпричастност, която няма цена . 1| 3738 |24.12.2021 Радев разговаря с президента на Азербайджан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads