Реклама / Ads
61| 5476 |01.02.2021 НОВИНИ

Президентът Румен Радев: През 2020 доверието в правителството рухна, кандидатирам се за втори мандат

.
Румен Радев
”Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и обявиха категорично волята си за промяна. Скандираха ”Мутри вън” и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце. Появиха се нови политически партии и движения. Това заяви президентът Румен Радев.
 

”Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи”, заяви още Радев на извънредна конференция, в която отчете направеното от президенството през изминалата година.

 

По думите на Радев действителността налага да има институции с ясни приоритети и предвидимост в своите действия.

 

 Както знаете, още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпление срещу гражданските свободи", каза  Радев.

 

Предстоящите избори поставят българските граждани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта. Корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин. От началото на мандата ни се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение. Този модел води до разпад на държавността и до невъзможност да решаваме съдбоносни за България задачи. Най-важната непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното постигане изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, за демонтаж на порочния управленски модел, укрепване на върховенството на правото, неутрализиране на концентриралото огромни ресурси и власт задкулисие, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви следващи управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължават да попадат в плен на олигархията и ще продължават да бъдат обречени на провал. За да преодолеем институционалната криза и да върнем страната в руслото на закона, да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива със решимост за постигане на тази първостепенна цел. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредният мандат на грабеж и застой, на фалит и бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителството на задкулисието под благовидния предлог: национално спасение, експертно правителство или други подобни формулировки", посочи  президентът,

 

С г-жа Илияна Йотова считаме за наш дълг да обявим намерението си да се кандидатираме за втори мандат за президент и вицепрезидент", обяви държавният глава по време на словото си за четвъртата годишнина от управлението си.

 

Ето още какво каза президентът:

 

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев.

 

Според него липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.
„Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, категоричен е Радев.

 

„Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени“, заяви Радев.

 

Той е предложил 5 проекта свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване, и очаква от МС бърз отговор.

 

Президентът подчерта, че на проведените консултации се е отнесъл с голяма сериозност към провеждането на предстоящите парламентарни избори през април.
Президентската институция продължава да бъде търсен партньор на международната сцена, каза Радев.

 

„Проведох редица телефонни разговори с балканските лидери. През тази година България пое председателството на инициативата „Трите морета“. Тя има за цел да ускори икономическото развитие на региона с по-голяма свързаност и да доближи Запада и Изтока на ЕС. България като най-изостаналата страна в ЕС трябва да се възползва от тази възможност“, заяви президентът.

 

„В резултат на интензивното ни партньорство със САЩ скоро ще подпишем договор за научно-техническото сътрудничество. То ще отвори вратата за инвестиции във високите технологии“, посочи държавният глава.

 

Президентът Радев похвали работата на вицепрезидента Илияна Йотова и по-специално нейната работа с българите зад граници. „Нашите диаспори са наше национално богатство, което трябва да развиваме“, каза той. В резултат на активната дейност на Йотова беше разширена мрежата с български общности в Латинска Америка и Азия.

 

По отношение на спора с РС Македония, президентът Румен Радев заяви, че възникналият спор е потвърдил тезата на вицепрезидента, че само даването на българско гражданство не е достатъчно за успех с работата с българските общности в чужбина.

 

Виждате, че гражданите с български паспорти в РС Македония, не се чувстват като граждани със самочувствие. Българските власти не успяха да представят пред ЕС българската позиция по отношение на РС Македония.

 

 

„Необходими са неотложни реформи в Изборния кодекс, актуализация на избирателните списъци, излъчването в реално време на преброяването на протоколите, дистанционно гласуване за българите в чужбина, справедлив достъп до медиите. Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на една страна-членка на ЕС. Компетентността на управляващите ще бъде от съществено значение за връщането на доверието на хората и ЕС“, каза Радев.

 

Той предложи Пакт за почтеност на партиите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8225 |31.01.2021 Васил Божков: Прокуратурата е инструмент на „бога“ Гешев. Борисов и Пеевски са сиамски близнаци . 10| 3354 |27.01.2021 Радев: Да помним жертвите от Холокоста, заличим ли спомена, те умират отново . 34| 3996 |27.01.2021 Марешки смята, че президентът правел глупости . 43| 16309 |24.01.2021 Адв. Румяна Ченалова: Защо президентът е длъжен да се въздържи от коментар по случая ”Навални”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads