Реклама / Ads
16| 4214 |10.12.2023 НОВИНИ

Президентът: Трудно приемливи за България са условията на Австрия за Шенген

.
Румен Радев
"За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя, за Шенген мисля, че са трудно приемливи за България", категоричен е президентът Румен Радев.
 

Има вероятност България да стане член на т. нар. въздушен Шенген. Да се отворят въздушните граници. Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет като "България вече е в Шенген". Не! Така коментира президентът Румен Радев изказването на австрийския вътрешен министър, че за София и Букурещ могат да се направят известни отстъпки за шенгенското пространство, но под условие, предаде  "Фокус".

 

На въпрос дали го притесняват конституционните промени и дали това е реформата, която Европа очаква от нас, президентът отговори: "Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално. Аз мисля, че парламентът има критично важни въпроси, върху които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като параван за прикритие и за оправдание на необходимостта от съществуване на тази коалиция."

 

Румен Радев отново обясни защо няма да предложи свой проект за нов основен закон на държавата: „Нека бъда ясен, аз в такъв парламент не мога да внеса предложение за конституция. Казах много ясно: рекордно ниско гражданско представителство, още по-ниско обществено доверие. Няма как там да внеса свои предложения.“

 

„Що се отнася до ветото, аз мисля, че това, което казах, изигра своята роля. Имаме уверения, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека да видим все пак“, коментира още президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4220 |10.12.2023 Авторите на златна арка в София се оправдаха: Сменихме дизайна заради липса на пари . 39| 14610 |10.12.2023 Махмурлук: Има дни, в които човек не трябва да се показва и да празнува руска победа . 11| 5187 |10.12.2023 Президентска прегръдка на Радев и Вучич на фона на шпионски скандал . 2| 4393 |10.12.2023 Мистериозната китайска пневмония: Д-р Най разкри какво точно представлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads