Реклама / Ads
4| 2956 |08.12.2022 НОВИНИ

Днес става ясна съдбата ни за Шенген

.
Вето за присъединяването на България към Шенген се очаква да получи страната ни на днешното ключово заседание на Съвета на Европейския съюз. Нидерландия и Австрия вероятно ще гласуват против приемането на България в безвизовото пространство. 
 

Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри. Членството на България и Румъния е разделено от това на Хърватия в днешното гласуване. 

 

Това не е случайно. Очаква се Загреб да получи зелена светлина за членство. Не така обаче стоят нещата с България. В  петък Нидерландия обяви, че няма да допусне България, но подкрепя кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският премиер Марк Рюте обясни, че позицията не означава категорично “Не”, а по-скоро “Не сега”. 

 

Такава бе позицията и на австрийския канцлер, който също ще гласува против присъединяването на Румъния и България към Шенген. Основната причина - засиленият мигрантски натиск. Президентът на страната обаче остави вратичка за дипломация, която може да сработи в последния момент.

 

Държавният глава Румен Радев също заяви, че се водят активни преговори и посочи, че България има реален шанс да влезе в Шенген догодина. Президентът призова депутатите да приемат законите по Плана за възстановяване, особено онези, които касаят съдебната система. 

 

У нас обаче въпросът предизвика брожения. Стигна се до политически нападки и спорове кой е виновен за настоящата ситуация. На ниво изпълнителна власт пък се заговори за двойни стандарти от страна на Нидерландия, след като страната ни е изпълнила всички условия - нещо, което е доказано в последните европейски доклади. 

 

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха съвместно писмо, в което заявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди не само на тях, но и на целия Европейски съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2753 |07.12.2022 Донев зове темата с Шенген да не става разменна монета за медийна слава . 1| 2985 |07.12.2022 От днес започва изплащането на пенсиите и 70 лв коледен бонус . 13| 7115 |07.12.2022 Кирил Петков: Риториките на президента, че сме шарлатани, нямат значение. Важно е какво става с ББР, ”Газпром” . 0| 2982 |06.12.2022 Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия беше одобрен в бюджетната комисия днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads