Реклама / Ads
11| 3794 |06.12.2022 НОВИНИ

Рюте: Нидерландия не казва “Не” на България. Казва “Не сега”

.
Нидерландия не казва “Не” на България за Шенген. Казва “Не сега”. Това е заявил пред bTV премиерът на страната Марк Рюте по време на европейския форум, посветен на Западните Балкани в Тирана. Рюте е категоричен, че членството на България в Шенген може да се реализира следващата година.
 

Темата предизвика остри реакции у нас. Преди дни стана ясно, че Нидерландия ще възпре страната ни по пътя й към Шенген, а изпълнителната власт прозряха съмнения за двойни стандарти, след като доклади от Брюксел посочват, че страната ни е готова за присъединяване към безвизовото пространство. 

 

"България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред за присъединяването им към зоната. Тогава ще бъдат представени всички доклади, в които е отбелязан техният напредък", заяви вчера еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

 

Това поставя под въпрос доколко обективно е решението на Нидерландия. 

 

Темата предизвика и брожения в българския парламент при извънредното заседание днес. Депутатите си размениха обвинения за това кой е по-виновен за развоя на събитията и пречката по пътя ни към Шенген като според “Продължаваме Промяната” причина за случилото се е “хартиената коалиция” в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС. Според депутатите на Бойко Борисов пък виновни са от “Продължаваме Промяната”. 

 

Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани обсъждат стратегическото си партньорство. Това се случва на среща в албанската столица Тирана. Целта на форума е да даде ясен сигнал за ангажимента на Брюксел към региона, както и призив към шестте страни – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, да подобрят процеса на присъединяване към общността.

 

Акцент в дискусиите в Тирана ще бъде поставен и върху преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите се енергийна и продоволствена криза.

 

Срещата трябва да даде нов, силен сигнал за ангажимента на ЕС към Западните Балкани. Войната в Украйна подтикна ЕС да осъзнае значението на политиката на разширяване за стабилността на континента, което пролича и с предоставянето на статут на кандидати за членство на Украйна и Молдова през юни тази година.

 

Лидерите ще обсъдят и темата с нелегалната имиграция. А в неофициални разговори президентът Румен Радев, който също е на форума,  ще обсъди и темата Шенген.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2964 |06.12.2022 Скандал заради Шенген: ПП обвиниха "хартиената коалиция" за ветото на Нидерландия . 3| 3073 |05.12.2022 Министърът на външите работи разговаря с посланика на Нидерландия за Шенген . 21| 9086 |05.12.2022 Трифонов: Заради това, което казва президентът, падна правителството на Кирил Петков . 0| 3018 |05.12.2022 Проф. Здравко Попов: Българските политици подхранват негативната позиция на Нидерландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads