Реклама / Ads
1| 3064 |15.12.2022 НОВИНИ

Нидерландия постави две условия на България, за да я допусне в Шенген

.
Източник: Личен архив
Премиерът на Нидерландия Март Рюте заяви, че иска от България да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка.
 

,,Както казах преди, не казваме "не", а "не сега". Трябват ни още две неща от България - да приключи механизмът за мониторинг на Шенгенската информационна система и второ, нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка'', отбеляза Рюте.

 

Това може да се направи до лятото и ако има положително развитие, България може да се присъедини към Шенген, заяви днес Рюте преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, цитиран от БНР.

 

Според държавният глава Румен Радев България ще влезе в Шенген най-късно през октомври догодина. Пред журналисти в Брюксел той сподели че ще се направи всичко възможно този срок да се ускори при съвместната работа с Нидерландия и Австрия. 

 

“Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма”, категоричен е Радев.

 

По думите му членството ни ще донесе и по-голям приток на чуждестранни инвестиции. 

 

"Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава такава подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", добави държавният глава.

 

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.


"България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", допълни Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3336 |14.12.2022 Депутатите отхвърлиха закон и поставиха под въпрос близо 800 млн. евро по Плана за възстановяване . 5| 3095 |14.12.2022 Елена Йончева: Европейската комисия да заведе дело срещу Австрия и Нидерландия заради Шенген . 0| 3046 |12.12.2022 Зарков: Постигнахме подкрепата на 24 държави за Шенген. Нидерландия реши да блокира процеса . 0| 2937 |12.12.2022 Д-р Меджидиев за катастрофата с автобус: Тежкият инцидент се е случил в лоши атмосферни условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads