Реклама / Ads
0| 2945 |22.06.2022 НОВИНИ

Президентът зове за РСМ: Министерския съвет да не се крие зад НС, той е водещата институция

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Въпросите за властта не трябва да изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, а той е ясен. Това заяви пред журналисти в Пловдив държавният глава Румен Радев. Той акцентира върху няколко много важни неща за Република Северна Македония:
 

„Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година. Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС“.

 

Президентът призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

 

„Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка“.

 

Радев уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол.

 

Според него към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес.

 

Той призова отговорните институции да залагат липсващите аргументи в двустранния протокол.

 

„Призовавам Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание - той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока“, настоя Румен Радев.

 

Според него за политиците в Република Северна Македония е време за лидерство, смелост и отговорност.

 

За политическите събития у нас, Радев заяви, че очаква разговори: „Въпросът за властта не е основен в държавата, има много други проблеми и те трябва да бъдат решавани отговорно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5798 |21.06.2022 Христо Петров: Президентът иска да се хареса на всички. В комисията по култура се преследват частни интереси . 0| 4214 |21.06.2022 Калина Константинова кастри администрацията на Министерския съвет с над 15% . 0| 6310 |19.06.2022 Проф. Дичев: Хубаво е ДБ и ПП да се явят заедно на избори. Президентът тежко ни разочарова . 0| 5695 |17.06.2022 Премиерът Кирил Петков: Ако президентът иска да е на правилната страна на историята, трябва да се върне при народа в битката със задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads