Реклама / Ads
5| 2467 |22.03.2024 НОВИНИ

Президентският указ за избор на нов премиер не влезе за гласуване от депутатите

.
Указът на президента за избор на нов министър-председател не влезе за гласуване в парламента. Днес изтича ултиматумът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на партньорите си от ПП - ДБ за продължаване на преговорите за правителство. Заседанието приключи, без да се стигне до указа.
 

До последно стоеше въпросът дали в дневния ред на депутатите ще бъде внесена извънредна точка – или за избор на премиер и МС в коригиран състав, след отказа на 11 министри да участват в кабинет начело с излъчената от ГЕРБ - СДС Мария Габриел, или тя да депозира отказ от съставяне на правителство и парламентът да вземе решение да се премине към втория мандат. Такава точка обаче нямаше. Не стана ясно и дали двете формации – ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ, са провели някакви разговори, предаде БНР.





На влизане в пленарната зала Кирил Петков отказа всякакъв коментар, а Бойко Борисов реши да се пошегува, показвайки вратата на залата:


"Ето я, отворена е !". 

 

Вътре в залата чувството си за хумор упражни и председателят на НС Росен Желязков:


"Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание почивка до 11:00 ч., когато ще започне парламентарният контрол".


Засега, в деня, в който изтича поредният краен срок, даден от ГЕРБ, отговорът на въпроса – правителство или избори, отново се отлага. Не е ясно за кога, тъй като няма краен срок за гласуване в парламента на президентския указ.

 

Единадесет министри от предложения кабинет "Габриел" са подали декларации, че не желаят да бъдет министри в правитеството на ГЕРБ-СДС. Никой от тези министри не е бил попитан предварително, дали желае да е част от този кабинет. Той въобще не е бил съгласуван с ПП-ДБ, стана ясно след връщането на мандата от Гариел към Радев.





Междувременно от ПП-ДБ заявиха, че вече не приемат Мария Габриел да е премиер, а от ГЕРБ - Асен Василев да е министър на финансите.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 38334 |22.03.2024 Експерт: За да тръгнат в настъпление, на украинците им трябват по 6000 снаряда на ден . 0| 2627 |22.03.2024 100% заплащане от държавата на 56 лекарства за сърце . 1| 2352 |22.03.2024 Спират парите на съветниците в СОС за участие в бордове, но вдигат заплатите им . 0| 2281 |22.03.2024 Държавата отчита три пъти по-малък миграционен натиск от началото на 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads