Реклама / Ads
0| 2682 |10.11.2022 НОВИНИ

НС прие нов данък, с който ще се облагат печелившите енергийни фирми

.
Източник: БГНЕС
Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите енергийни фирми. Налогът е с работно име ”временна солидарна вноска”. Целта е облагането на свръхпечалбите с 33% на над 30 компании в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването.

Свръхпечалбата ще се изчислява като разлика от печалбата на дружеството от тази и следващата година и средната стойност на печалбата на дружеството за последните четири години. Според анализ на Министерството на финансите това ще донесе за тази година приходи на хазната от 72 млн. лв. Новият данък ще бъде временен и ще действа до края на тази и през следващата година.

 

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се предвижда удължаване на срока на прилагане на данъчното облекчение за извършване на производствена дейност в общини с висока безработица, съобщава БНТ.

 

Народното събрание одобри промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава възможност при починал родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се прехвърли на другия родител на детето, дори и той да няма трудови приходи. През 2022 година размерът на годишното данъчното облекчение за деца беше увеличен на 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца и 1800 лв. за три и повече деца. С приетите промени облекчението може да се ползва и авансово със заплатите за юли и октомври.

 

Без дебат парламентът одобри промени в Закона за Данък добавена стойност, предвиждащи корекциите на ДДС при несъбираеми вземания да се прилагат и в България. Възможността за корекция на ДДС засяга фирмената задлъжнялост във връзка с доставени стоки, услуги, активи, за които не е получено плащане. Подобна мярка се прилага в по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2886 |10.11.2022 Борисов поиска оставката на енергийния министър, който казва същото като Делян Добрев от ГЕРБ . 3| 2696 |09.11.2022 Приемането на еврото в България - заплашено от безизходицата след изборите . 0| 2582 |09.11.2022 Потушен е пожарът, който избухна в новострояща се сграда в София . 7| 2674 |09.11.2022 Андрей Гюров: ГЕРБ още не са излезли от фризера, за да станат приемлив партньор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads