Реклама / Ads
Frognews
0| 2709 |07.11.2018

Приеха правила за защита на ”застрашени свидетели”

.
На днешното заседание на кабинета ”Борисов-3” бе приет правилник за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени при наказателно производство. Практиката в България показва, че за всеки, който сключи сделка с Прокуратурата, отпадат обвиненията към него и той става ”защитен свидетел”, а деянията му са непреследвани и ненаказвани.

С влезлите в сила на 29 май промени в Закона се въведе ефективен механизъм за включване и пребиваване на застрашени лица в Програмата за защита. Въведе се понятието ”специална защита”, която включва предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица.

 

С Правилника се регламентират мерките за специалната защита на застрашени лица по смисъла на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП), приет през 2005 г. Процедурата за предоставяне на специална защита на застрашени лица се регламентира в отделен правилник, съобщиха от Министерския съвет.

 

С влезлите в сила на 29 май промени в Закона се въведе ефективен механизъм за включване и пребиваване на застрашени лица в Програмата за защита. Въведе се понятието "специална защита", която включва предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица, уточниха от МС.

 

Приетият днес правилник детайлизира дейностите на компетентните държавни органи в съответствие с функциите им, определени в Закона, както и процедурата за предоставяне на предварителна защита и за включване в Програмата за защита съобразно процедурата, уредена в закона.

 

Предвиждат се условията, редът и начинът за изпълнение на мерките за специална защита да се определят с правила, утвърдени от главния прокурор. Акцентира се върху задължението на Бюрото по защита периодично да изготвя мотивирано становище до главния прокурор, след вземане на мнение от органа, изготвил предложението, относно необходимостта от продължаване на мерките по Програмата за защита за всяко защитено лице или за тяхното изменение или прекратяване.

 

Уточняват се предпоставките за изпълнение на мярката релокация в друга държава. В правилника е регламентирано още, че при организиране и изпълнение на специалната защита Бюрото по защита ще получава съдействие от всички органи на държавна власт и местно самоуправление.

 

Задължени да помагат за осигуряване на защита са и юридически и физически лица. Те трябва да предоставят включително достъп до необходимите данни в техните информационни фондове, като редът и начинът се предвижда да бъде определен в инструкции

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Протест в лондонския Хайд парк в защита на българските майки 3| 3803 |04.11.2018 . Д. Божилов за Фрог: Хляб и зрелища е изменението на Закона за защита на потребителите 1| 5806 |04.11.2018 . Петър Кърджилов обяви гладна стачка в защита на Иванчева 3| 3267 |02.11.2018 . Катя Матева: След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия 7| 7705 |02.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ