Реклама / Ads
23| 5205 |27.11.2012 НОВИНИ

Приемаме и негативно решение на ЕК за заменките

.
Правителството няма да обжалва решение на Европейската комисия по казуса със заменките с гори, ако тя постанови, че става дума за нерегламентираната държавна помощ.
 


Държавата ще пристъпи към административни действия за изпълнение на решението на Еврокомисията. Това обяви пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов след среща с екоактивисти по темата. Засега не е ясно кога точно Комисията ще излезе със становище по казуса, но прогнозите на Найденов са, че това ще се случи до края на тази година.

 

Новите собственици ще трябва или да доплатят разликата в цените, на които са придобили имотите, и пазарните им стойности, или да върнат горите.

Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова уточни, че още днес ще бъде сформирана парламентарна работна група, в която да участват всички засегнати министерства и да уредят процедурата, която да регламентира механизма за разрешаване на подобни казуси. Става дума за представители на министерствата на земеделието, на финансите, на икономиката и на всички други ведомства, които биха могли да бъдат засегнати от евентуални проблеми, свързани с казуси по заменки на имоти.

Регламентът ще бъде изготвен и приет до няколко седмици, а до март 2013 г. готвените промени в чл. 13 и чл.14 в Закона за държавната помощ трябва да влязат в сила, ангажира се Фидосова.

Според Найденов повечето от общо 147-те собственици, разследвани за нерегламентирана държавна помощ по наказателната процедура от страна на ЕК, доброволно ще върнат имотите. Причината са приетите промени в Закона за горите, според които те нямат право да сменят тяхното предназначение и съответно да ги застрояват. По думите му вече има сигнали за подобни желания заради отправени запитвания от страна на собственици по процедурата за връщане.

Има обаче едни 10 % от тях, които вече са изсекли горите си и са ги застроили, съобщи още Найденов. Така те не могат да бъдат върнати в държавния горски фонд. Собствениците са длъжни в този случай да заплатят разликата в цените.

Проблемни ще бъдат казусите, в които собствениците вече са препродали земите или са ги ипотекирали, коментираха юристи след срещата в МЗХ. За тях тепърва ще се мисли как да се процедира.

Найденов прогнозира, че ЕК няма да обяви всички случаи за държавна помощ. За всеки един от тях ще има отделно произнасяне.

В случай, че сред собствениците на незаконна държавна помощ е и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, той или ще върне терените, или ще ги доплати, заяви Фидосова в отговор на въпрос. Тя призна, че сегашните им действията по проблема са действително закъснели. Наказателната процедура на ЕК все пак е добър мотив, каза тя.

Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" бяха поканени лично от земеделския министър Мирослав Найденов на дискусия по темата днес във ведомството му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5360 |13.11.2012 Разследването на атентата в Сарафово-ключ към решение на ЕС за „Хизбулла” . 140| 6679 |16.07.2012 ВСС не се отказа от решението си да уволни Мирослава Тодорова . 63| 8616 |13.07.2012 ВСС да преразгледа решението си за М. Тодорова . 22| 6964 |13.06.2012 Съдът отложи решението за екстрадацията на Брендо в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads