Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

3| 4514 |06.04.2011 НОВИНИ

ЕП притеснен заради високия % измами по САПАРД

.
Европейският парламент (ЕП) прие днес резолюция в отговор на годишния доклад на Европейската комисия (ЕК) за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 г. В нея европейските ни партньори изразяват "дълбока загриженост" за съмненията за "изключително висок процент на измамите" в България по САПАРД през 2009 година, съобщи пресслужбата на ЕП.


Според доклада за целия програмен период процентът на измамите е 20 и е "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове" (в областта на сближаването и земеделието).

Освен това се отбелязва, че повечето случаи на съмнения за измама са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище. Според резолюцията Комисията правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г. след извършването на щателни проверки.

Депутатите призовават ЕК да продължи да упражнява надзор над българските власти, за да се подобри "допълнително това положение" и отправят запитване към комисията за мерките за борба с увеличаването на случаите на съмнения за измама и на свързаните с тях суми в Полша, Румъния и България.

Парламентът настоява още Комисията да осъществи натиск спрямо държавите членки за осигуряване на "надеждни и сравними" данни относно нередностите и измамите, дори ако за тази цел трябва да се въведат санкции за неспазване на тези задължения.

ЕП подчертава, че националните политици трябва да поемат политическа отговорност за изразходването на европейски средства от страна на техните национални власти, което представлява около 80% от разходите на ЕС.

Депутатите посочват, че са силно критични към доклада на Комисията заради липсата на информация за нередностите и измамите, като според тях това е резултат от лошото качество на докладите, изпратени от държавите членки.

Те дават за пример нивата на измамите в Испания и Франция, които изглеждат "подозрително ниски", като се има предвид големината на страните и получаваната от тях финансова помощ.

За в бъдеще, депутатите искат да се прави ясно разграничение между нередностите и измамите, имайки предвид, че измамата представлява криминално деяние, докато нередността е неспазване на правилата. Те искат също така подробна информация за равнището на нередности и измами в отделните държави членки, за да могат да бъдат взети дисциплиниращи мерки спрямо страните с най-висок процент на нередности и измами.

Докладът констатира със съжаление, че "продължава неправомерното изразходване на големи суми" от средствата на ЕС. Поради това, Парламентът иска от Комисията да предприеме необходимите действия за бързото възстановяване на тези средства, особено в Италия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4870 |05.04.2011 МЗ подхвана аптеките заради антибиотиците . 5| 6407 |31.03.2011 Губим европари заради слаба местна администрация . 13| 5360 |30.03.2011 Предупреждаваме остро Турция заради шапа . 6| 5334 |29.03.2011 Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ