Реклама / Ads
3| 5606 |13.08.2017 НОВИНИ

Привилегиите на властта: Експрезидентите взимат по 3744 лева на месец

.
Да си във властта си има своите хубави страни. Но едва ли има друга институция, която да е толкова щедра към вече напусналите своя пост като президентството. С едно изключение-партийните субсидии, които си гласуват влезлите в парламента партии.
 
Всеки бивш президент на Република България има право на пожизнено месечно възнаграждение в размер на 60 на сто от основното месечно възнаграждение на действащия държавен глава. Заплатата на Румен Радев пък се получава, като се удвои депутатската и така основната става 6240 лева. Върху тази сума се начислява по 1.6% за всяка година трудов стаж. Той има 35 години прослужено време, което прави добавка от 56 процента. Така реалното възнаграждение на държавния глава достига близо 10 000 лева, пише "Банкер".

Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов обаче получават всеки месец по 3744 лв., т. е. 60% от основното възнаграждение без добавките. Тези пари се облагат с данък, както доходите на всички българи. Върху парите на експрезидентите се правят вноски за задължителното здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, освен ако "лицето е осигурено за това на друго основание върху максималния размер на осигурителния доход". Това възнаграждение обаче не се взема предвид при пенсиониране и върху него не се правят осигурителни вноски за пенсия.

Бившите президенти имат безсрочно право на безвъзмездно ползване върху недвижим имот (офис) - частна държавна собственост - до 200 кв. м, в посочен от тях областен град за извършване на обществена дейност. За да изпълняват дейността си и офисите да функционират, държавата отпуска по 30 000 лв., които стигат до предназначението си чрез администрацията на действащия президент. Бившите държавни глави имат право и на по един сътрудник, чиято заплата и осигуровки се плащат също от администрацията на действащия президент. На експрезидентите се осигуряват еднократно и средства за закупуване на техническо офис оборудване в размер до 20 000 лева.

И не на последно място, на тях им се полага лична охрана и специализиран транспорт от НСО, но само за срок от една година след напускането на "Дондуков" 2. След като тя изтече, охраната отпада, но ползването на коли на службата остава.

Този статут се урежда от специален Закон за някои права на лицата, които са били президенти на Република България за времето след изтичането на мандата или след предсрочно прекратяване на правомощията им, ако са подали оставка пред Конституционния съд или са изпаднали в трайна невъзможност да изпълняват задълженията си.

Когато бившият обитател на българския Бял дом бъде избран "за президент, вицепрезидент, народен представител, конституционен съдия" или назначен за съдия, прокурор, следовател, или назначен "по служебно или трудово правоотношение, не може да се ползва от правата по този закон", гласи една от разпоредбите. При отпадане на изброените обстоятелства обаче правата му по този закон се възстановяват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9266 |06.01.2017 Тотален срив във властта: Издирват лица от 20 години назад . 15| 4867 |16.06.2016 Властта: Военна флотилия срещу Русия-не! . 2| 5157 |11.03.2016 Орязват привилегиите на почетните консули у нас . 16| 5578 |04.11.2015 Обрат! Привилегиите за полицаите си остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads