Реклама / Ads
15| 4898 |16.06.2016 НОВИНИ

Властта: Военна флотилия срещу Русия-не!

.
Росен Плевнелиев
Военна флотилия срещу Русия-не! Това казаха в един глад на спешен съвместен брифинг президентът Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.
 
Държавният глава уточни: Каквото пише в стратегическите документи, това правим. Всяко действие на правителството се следи, не може да има никаква импровизация на стратегическите документи. Дори един лев да се инвестира в отбраната, това минава през решение на МС и трябва да е в рамките на програмата.

Не може да има съмнение и притеснение, имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приета с широко политическо съгласие. Приехме план за развитие на въоръжените сили. По сайтовете има абсолютни импровизации, щели сме да купуваме кораби! Щом го няма в програмата, не може да се изпълни. Всяка инициатива ще бъде в рамките на НАТО, защото сме неин член. Ние водим балансирана външна политика. Искаме да сме добре с всички съседи. Ще работим, ще видим каква е тази инициатива на Румъния и Турция за обща военна флотилия в Челно море. Ще я има ли, няма ли да я има, не се знае още.

Участваме в инициативи на НАТО. Ще участваме с до 400 военни в учение на ротационен принцип. Заставаме зад инициативата за нов батальон в Румъния. Президентът и премиерът на Румъния повдигнаха въпрос за регионално сътрудничество в морската отбрана. Това може да е само във формата на НАТО. Става въпрос за учение и за съвместен принцип. Къде е сензацията и къде е новото? Правим това, което винаги сме правили по най-честния и почтен начин. Говори се, че ще се справят флотилии насочени срещу някой. България не е част от подобни идеи. Единни сме всички институции по този въпрос, каза държавният глава.

Ненчев допълни: Ангажименти свързани с каквато и да било флотилия не сме поемали. Представи ни се инициатива на Румъния и Турция за създаване на флотилии. Поисках да се разгледа от ръководството на НАТО. Не сме поемали никакви ангажименти, отново повтори той.

Борисов завърши: Темата за флотилии беше повдигната от премиера и президента на Румъния. Изразих мнение, че позициите ни са идентични. Евроатлантическата ориентация на България е доказана. До 2500 войника минават в базата в Ново село на година. Модернизирахме летището в Безмер, Граф Игнатиево. Непрекъснато се провеждат подготовки и учения. Има една граница оттук нататък. Има държави, които искат да са на гребена на вълната. Това си е тяхна работа. Доволен съм, че всички се категорични-флотилия, по начина по който ни беше предложено, няма да има. Сега 20 дни ще стои америкнски кораб голям у нас. Никой няма съмнение в нашите проевропейски позиции. Ние сме страна, която си изпълнява ангажиментите, искаме да имаме инвестиции и спокойствие. Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи. Помагаме на Гърция със сили на НАТО в Егейско море. Тема за кораби на НАТО при нас може да възникне само при мощна бежанска вълна. Имаме програма за въоръжените сили. Всяка държава има свои цели. За нас сега е важно да препятстваме бежанската вълна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4464 |07.06.2016 Русия изгражда военна база до границата си с Украйна . 2| 4422 |07.06.2016 Фрог научи: Вдигат паметник на Апостола във Военна академия . 3| 5383 |01.06.2016 Само във Фрог: Въшки и бой между иракчани и афганистанци във ”Военна рампа” . 20| 6474 |12.05.2016 Само във Фрог: Побои, ревност и мръсотия в бежанския център ”Военна рампа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads