Реклама / Ads
0| 3289 |24.05.2022 НОВИНИ

ЕК призова за приемането на България в Шенген

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия призова за приемането на България в Шенгенското пространство, става ясно от доклад за състоянието на Шенген през 2022 г.
 

В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенското пространство и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят на България, Румъния и Хърватия станат официално част от него, предвид факта, че са изпълнени всички критерии. Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка на Шенгенското пространство, се посочва още в приетия днес документ, предава БГНЕС.

 

Това е първият път, в който Комисията представя такъв доклад след миналогодишната Шенгенска стратегия. Той е част от инициативата на ЕК за укрепване на управлението на Шенгенското пространство чрез годишни доклади, в които се представя състоянието на Шенген, набелязват се приоритетите за следващата година и се наблюдава напредъкът, постигнат в края на съответната година. Докладът за състоянието на Шенген ще послужи като основа за обсъжданията на членовете на Европейския парламент и министрите на вътрешните работи на Шенгенския форум на 2 юни и на предстоящото заседание на Съвета по Шенген на 10 юни.

 

"Шенгенското пространство обедини нашия континент и е символ на европейския начин на живот. През изминалата година предприехме решителни стъпки за по-нататъшно укрепване на управлението на Шенген и за възстановяване на доверието в този ключов двигател на нашите икономики. Днешните доклади отразяват този непоколебим ангажимент да се гарантира, че Шенген ще излезе по-силен от разнообразните предизвикателства, пред които е изправен", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

 

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта: "Свободата да се движиш, живееш и работиш в различни държави-членки е скъпа за европейците. Неотдавнашните кризи и предизвикателства показаха, че не можем да приемаме тази свобода за даденост. Ще продължим да работим заедно, за да изпълним приоритетите, изложени в доклада за състоянието на Шенген, и да насочим Европейската гранична и брегова охрана към по-ефективна и интегрирана работа. Шенген е споделена отговорност, която изисква ангажираността и ангажимента на всички нас."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3300 |24.05.2022 ЕК и САЩ: Спирането на газовите доставки от Русия за България и Полша е необосновано и неприемливо . 0| 3032 |24.05.2022 Премиерът Петков: Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар . 0| 8259 |23.05.2022 Руският публицист Невзоров: Толкова сме зле, че и България ще ни превземе... . 0| 3190 |23.05.2022 Зеленски призова за „максимални“ санкции срещу Русия в обръщението си в Давос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads