Реклама / Ads

3| 3088 |19.03.2020

МЗ призовава хората да даряват кръв

.
Министерството на здравеопазването (МЗ) призовава гражданите, чието здравословно състояние позволява, да дарят кръв. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ. Целта е да се осигури на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната сигнализират за значителен спад на желаещите да дарят кръв, а това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни. За да успеят центровете по трансфузионна хематология да осигурят необходимите на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно - и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи заради въведеното в страната извънредно положение.

 

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси, какъвто е и COVID-19, чрез трансфузия или трансплантация. Желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

 

Само в София за периода от 1-15 март броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фейсбук пост за извънредното положение развесели хората 3| 12223 |19.03.2020 . Огнян Димов: Хората загубиха контрол и се хванаха за тоалетната хартия 4| 4627 |18.03.2020 . Валя Гигова: Държавата да гарантира, че правата на хората няма да се нарушат 3| 3219 |18.03.2020 . ЧЕЗ ЕЛЕКТРО призовава клиентите да плащат безкасово сметките си 1| 2970 |18.03.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ