Реклама / Ads
2| 3483 |14.10.2022 НОВИНИ

Проблеми в крайнодесния рай на Джорджа Мелони. Ще има ли кабинет?

.
Крайнодясното обединение в Италия заплашва да провали опитите на Джорджа Мелони, лидер на ”Братята на Италия” и победител на изборите в страната, да състави правителство. Проблеми избухнаха в четвъртък около назначаването на колегата на Мелони от партията ”Братя на Италия”, Игнацио Ла Руса - колекционер на фашистки сувенири - за нов говорител на италианския Сенат.
 

Докато мнозинството от законодателите гласуваха в подкрепа на Ла Руса, партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" категорично отказа. В същото време обаче от тях се очаква да са на страната на Мелони. 


Конфликтът поставя под въпрос жизнеспособността на съюза, който Мелони изкова заедно с Берлускони и Матео Салвини от "Лига". 


Десният блок на Мелони взе общо 44 процента от гласовете на изборите на 25 септември - достатъчно за парламентарно мнозинство, но оттогава тримата лидери се борят да постигнат съгласие за разделянето на ключови позиции в новата администрация. Мелони посочи, че работи за назначаването на кабинет "с висок профил" но не е готова да изпълни всички искания на партньорите си. 


След година и половина на стабилност при Марио Драги италианската политика отново е в движение в несигурен момент за икономиката на страната. Мелони ще трябва да увери президента по време на срещи през следващите дни, че може да управлява мнозинството в парламента, за да получи мандата за съставяне на правителство.


Една ябълка на раздора между Мелони и Берлускони е неговият призив за сериозна позиция в кабинета на протежето му и бивша медицинска сестра Личия Ронзули. След като лидерите не успяха да постигнат съгласие по позициите на кабинета на срещите в сряда и четвъртък, депутатите от "Форца Италия" на Берлускони бойкотираха гласуването в Сената за позицията на Ла Руса.


Избирането на Ла Руса за ролята на говорител, втората най-висока държавна длъжност след президента, подчерта историческата промяна в италианската политика с преминаване на властта към крайно дясно правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3078 |10.10.2022 Тодор Тодоров: Проблемите не се решават. Има деморализация в системата на МВР . 8| 3476 |05.10.2022 Сергей Станишев: Политиците си играят с огъня! Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората . 0| 2781 |30.09.2022 Иван Шишков: Няма проблеми с доставките на газ по интерконектора . 0| 3290 |27.09.2022 Дания и Швеция съобщиха за проблеми по ”Северен поток 1” и ”Северен поток 2”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads