Реклама / Ads
2| 6133 |04.08.2021 НОВИНИ

Проф. Александър Маринов: Оставането на служебното правителство е екстравагантна възможност

.
Проф. Александър Маринов
Оставането на служебното правителство е екстравагантна възможност. За това има три условия – някой да го предложи, да се събере мнозинство в Народното събрание, което да подкрепи това предложение, а също така самите министри да се съгласят да останат на постовете си. Това каза проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет при президента. Той определи този вариант като чисто хипотетичен.
 

Шансът не е голям, но правителство ще има, това е личната прогноза на Маринов.


Той коментира също, че служебният кабинет помага за нарастването на доверието в президента Румен Радев. Според него обаче основната причина е, че държавният глава води принципна политика и не отстъпва от позициите си.

 

Радев връчи мандата, за да не стане по-голямо напрежението между партиите. Затова бе по-добре да се изпревари достигането до точка, в която разговорите стават невъзможни. Надявам се да не сме я достигнали, коментира още шефът на Стратегическия съвет към президента.

 

Той обясни, че няма как връчването на мандата на Пламен Николов да е било противоконституционно, защото държавният глава има силен и компетентен юридически екип, който добре познава изискванията.

 

Маринов посочи, че не би могъл да знае какви са намеренията на ИТН, няма как да надзърнем в главите им. Но те стават ясни от техните действия.

 

Що се отнася до това дали трябва представители на хора от служебния кабинет – това зависи от решението на ИТН. Но дали ще бъдат поканени и дали ще приемат – това е друг въпрос.

 

Маринов коментира и атаките на партиите по отношение на министри в служебния кабинет, като възможност те да станат част от кабинета на ИТН.

 

Нямат логика атаките на политическите партии, в това число и ИТН, срещу някои министри в служебния кабинет. Нямам представа, може да има по-дълбоки политически причини, да са съгласувани с други субекти, които се занимават с политика, но това са само догадки. Не мога да твърдя за натиск, но може да има отношения с някои политически партии - ДПС, може би, коментира стратегът на държавния глава.

 

Според Маринов ДПС логично беше извадено от формата на разговорите.

 

Формална беше поканата към ДПС за първи разговори. Но когато става дума за приоритети и ангажименти на мандатоносителя, ИТН показа, че не възнамерява да иска и да разчита на подкрепата на ДПС, в това число и при гласуването на кабинета.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3189 |03.08.2021 Проф. Радостина Александрова: Не е изненадващ растящият брой на заразените с коронавируса у нас . 13| 3780 |03.08.2021 Проф. Ива Христова: Ще имаме по 1000 заразени до края на август, преобладава ”Делта” варианта . 12| 3792 |03.08.2021 Проф. Кантарджиев призова хората да се ваксинират заради идващата четвърта вълна на коронавирус . 5| 10275 |03.08.2021 Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво лято с нормални температури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads