Реклама / Ads
20| 3732 |07.02.2021 НОВИНИ

Проф. Александрова: Ваксината на AstraZeneca не е опасна за възрастните. Въпросът е в ефективността

.
проф. Радостина Александрова
Не говорим за безопасността на ваксината на AstraZeneca, тъй като тя има добър профил на безопасност. Говорим за това колко е ефективна. Няма да има по-страшни странични ефекти при по-възрастните хора. Просто няма категорични данни каква точно защита може да осигури за тях.
 

Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова.

 

Вчера у нас пристигна третият одобрен от ЕС препарат в борбата с COVID-19 - този на Оксфордския университет и AstraZeneca. Имунизацията с него започва още днес. Опасения обаче съществуват за прилагането на ваксината върху хора над 65-годишна възраст. Много държави решиха да забранят приложението върху тази възрастова група заради липсата на достатъчно данни при клиничните изпитания.

 

"Данните се актуализират непрекъснато, защото се включват все повече хора. Работи се много в посока всяка една ваксина да бъде максимално добре изследвана. Колкото повече наблюдения има, толкова повече статистически достоверни ще са данните", посочи проф. Александрова и допълни:

 

"Ваксините на Pfizer и Moderna са РНК ваксини, а тази на AstraZeneca е с аденовирус, обработен така че да е съвсем безопасен. Периодът на поставяне на двете дози е по дълъг - между 4 и 12 седмици. Върху четири клинични проучвания се базира решението. Това, което знаем, е, че ефективността е 59.5%. Хората, които са включени са на възраст между 18 и 55 годишна възраст".

 

От тук идва и причината много страни да се въздържат да я прилагат върху по-възрастни хора, посочи още проф. Александрова.

 

Тя не изключи възможността търсеният процент от 70% имуницирано население да се промени и за постигане на колективен имунитет срещу вируса да са нужни повече хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 9219 |06.02.2021 Bloomberg: Ваксината на Путин е най-големият научен пробив за Русия от СССР насам . 16| 3054 |06.02.2021 У нас пристигат първите дози от ваксината на AstraZeneca . 21| 9108 |06.02.2021 Вандализъм, отмъщение или предупреждение: Какво се е случило с ателието на проф. Минеков? . 8| 5917 |05.02.2021 Проф. Ана Кочева: ”Не плачи, майко, не тъжи” на Ботев се превръща в македонска народна песен без автор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads