Реклама / Ads
14| 4471 |13.05.2021 НОВИНИ

Проф. Ангелов, сега вече можете да говорите за смесването на ваксини

.
Сега вече може да се говори по-аргументирано за идеята две различни ваксини срещу COVID-19 да се смесят. Ефективността, а и безопасността за така нареченият “ваксинационен коктейл” е обект на дискусии, а само преди около месец спорната идея бе лансирана напълно безкритично и с липса на конкретни аргументи и от бившия вече здравен министър проф. Костадин Ангелов.
 

Налице са данни от първото мащабно проучване за комбинация на препарати срещу инфекцията, създадени по различна технология. Изследва се какви ще бъдат резултатите при инжекция с иРНК и аденовирусна ваксина. Първото по рода си такова проучване е наречено “Com-Cov”, а данните от него бяха публикувани едва тези дни в авторитетното списание “Лансет”. В проучването на Оксфордския университет участват 830 доброволци, разделени в две групи. Всяка от тях получава по една доза AstraZeneca и по една доза от препарата на Pfizer, но в обратен ред.

 

Един на всеки 10 доброволци с две дози от препарата на AstraZeneca съобщава за втрисане, но при комбиниране на дозите – една AstraZeneca и една Pfizer/BioNTEch – процентът скача до 34. Същите данни важат и за симптоми като втрисане, умора, главоболие, гадене и болки в мускулите.

 

Защо това е важно? 

 

В средата на месец април, когато бившият вече здравен министър все още беше на поста си, па макар и в оставка с увереност заяви за пореден път, че решенията на здравните власти у нас стават единствено и само на база научни доказателство. Защото те са лекари и работят само с такива. Това негово изказване дойде в контекста на проблемите с ваксината на AstraZeneca и случаите на тромбози, които всяха съмнения у много хора. В крайна сметка се стигна до там, че се стигна до колебания по отношения на втората инжекция от иначе двудозовата ваксина. 

 

И така - след тези гръмки уверения още на следващия ден проф. Ангелов излезе пред журналисти и каза, че всеки желаещ ще може да получи втора доза от иРНК ваксина, ако желае… И то буквално часове, след като друг експерт - българският представител в СЗО проф. Михаил Околийски, категорично се обяви против нещо подобно и го определи като рисковано. 

 

Оказа се, че бившият вече здравен министър проф. Ангелов не стъпва на научни доказателства. Защо? Защото такива към онзи момент няма. Поне не достатъчно солидни. Повече за това може да четете тук. ФрогНюз направи и интервю по темата с вирусолога проф. Радка Аргирова, която заяви, че подобни думи са недопустими. 

По-късно се разбра, че всъщност периодът между тези две инжекции трябва да е над 80 дни - тоест, когато ваксинационният цикъл според кратката характеристика за употреба е приключил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3769 |12.05.2021 Корнелия Нинова: Преди година и половина победихме ГЕРБ, и сега можем да го направим . 18| 5421 |12.05.2021 Бойко Рашков: Ревизия вече започна. Към нас такива искания засега няма . 7| 3489 |12.05.2021 Проф. Минеков: Никой не е направил постъпки за Плана за възстановяване. Ще знаете още много . 43| 7425 |11.05.2021 Христо Иванов: Мина времето на Борисов. Той си знае „приятелчетата“ и сега те изскочиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads