Реклама / Ads
44| 4064 |23.12.2021 НОВИНИ

Проф. Аргирова пред премиера: Има опасност България да се превърне в COVID гето

.
Радка Аргирова, Кирил Петков Източник: Facebook
Има опасност България да се превърне в COVID гето. Това притеснение изрази в предавано на живо интервю-разговор с министър-председателя Кирил Петков, което самият той води, вирусологът проф. Радка Аргирова. Неколкократно премиерът заяви, че за него тя е авторитет и ще се оповава на нейните съвети що се отнася до пандемията от коронавируса. Двамата проведоха разговора непосредствено преди Петков да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.
 

„В края на април-май месец в страните с висока ваксинация ще затихне масовата психоза. При нас обаче, изгледът е да се превърнем в страна с ендемично разпространение на вируса. Възможно е да трябват нови ваксини за отделни райони, кампании за имунизация. България има опасност да стане ковид гето при това положение. Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес“, каза тя.


Разговорът се предава на живо във Фейсбук и се случва непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.

Проф. Аргирова заяви, че хората със сърдечно-съдови заболявания нямат никакво основание да се притесняват от имунизация. Описани са единични случаи при млади мъже за усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира. Случаите са единични. Хората с диабет също трябва да се имунизират, казва още проф. Аргирова. Тя обясни, че при хора със сериозно наднормено тегло, са действително много по-изложени на действието на вируса.

 

Вирусологът съобщи, че в Световната здравна организация се лансира идеята за страните с ниско ваксинално покритие, да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин – за достъп за там и от там. Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни, каза проф. Аргирова.

 

Според премиера Кирил Петков България трябва да каже „не искаме да сме ковид гето“: „Това зависи от всеки един от нас. Този път не може да сочим с пръст държавата. Малкият бизнес не може да бъде непрекъснато подпомаган“.

 

„Последното нещо, което искам да закачат към името на България е да бъде ковид дестинация. Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика“, заяви Кирил Петков.

 

 

Малко по-рано в ефира на Нова телевизия проф. Аргирова заяви: „Това, към което се стремим, е България да не стане COVID гето. По думите й в момента те се опитват да повишат ваксинацията,за да не стане България една опасна страна и това да има сериозни икономически последици. Икономическите стимули на кабината Петков ще бъдат в посока даване на пари, разкри тя.

 

По думите й в страната вече има Омикрон, въпросът е да се докаже. Тя очаква и грип през януари. „Този вариант не предизвика много тежко протичане при хората с трета бустерна доза. Може би няма да се стигне до препълване на болниците, но след Омикрон има тежки постковид възпаления. Възпаления на бъбреците, както и мозъчна мъгла - която е в две посоки и в когнитивните способности, така и в паметта. Искаш да си спомниш нещо, но не можеш. От 2-3 месеца след боледуването се възстановява, но при някой хора периодът е малко по-дълъг. Два-три месеца след ковид трябва да отидете на кардиолог, да си проверите черния дроб и белия дроб“, обясни още експертът.

 

По думите й част от най-големите страхове на хората, свързани с ваксините, са за тромби и това дали ще могат да имат деца.

 

Радка Аргирова предупреди: „Според някои научни публикации за 4-5 дни заболеваемостта заради Омикрон може да скочи до 7 пъти!“.

 

„С премиера не сме говорили за въвеждане на зелен сертификат в държавната администрация, но ако ме попита - ще го посъветвам да го въведе“, каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4151 |23.12.2021 Проф. Ивайло Дичев: Политиците играят пред все по-празен салон . 0| 3646 |22.12.2021 Назначени са петима зам.-министри, освободен е зам.-председател на ДАНС . 2| 4611 |22.12.2021 След „срещите“ с Рашков и Гешев, Борислав Колев даде показания и пред съдия . 1| 3710 |22.12.2021 Сага с председателското място на социалната комисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads