Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

2| 2390 |28.09.2021 НОВИНИ

Проф. Денков: Децата трябва да ходят в училище не по задължение, a защото там е интересно

.
Проф. Николай Денков Източник: БГНЕС
”Децата трябва да отиват в училище не по задължение, а защото там е интересно”, каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков на международна виртуална конференция на тема ”Изкуственият интелект и киберсигурността: Изобилие от потенциал”.

По думите му трябва да се говори как променяме модела на образование в България, ключово е да положим усилия, така че да преминем към персонализирано образование, насочено към всяко дете. Според министъра методите на изкуствения интелект може да са в помощ на учителите, за да се привлекат млади хора в системата, а и да се стигне до персонализирано образование за учениците.

 

"Изкуственият интелект ще стане част от нашето ежедневие, подобно на електричеството, а всяко дете в училище, всеки студент в университета трябва да ползват и създават нови технологии", посочи Денков.

 

Необходимо е да се финансират и привличащи децата извънкласни дейности.

 

Министърът смята, че през следващия програмен период финансирането трябва да се насочва в развитие на местните кадри, привличане на кадри от чужбина, за да бъдем от най-добрите. Досега то е било приоритетно за инфраструктура.

 

Проф. Денков припомни, че с промяната на Закона за предучилищното и училищното образование през 2015 година, се появиха за първи път два учебни курса - Технологии и предприемачество и Информационни технологии, които се изучават още от първи клас. Същата година е била приета концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти, която е позволила в училищната мрежа да влязат специалисти от бизнеса, отбеляза проф. Денков.


Министърът отчете, че в тези години е започнала и промяна в подхода към професионалните гимназии, като те отново са станали желани от учениците.

 

Последните класации показват, че няколко от професионалните гимназии, специално ТУЕС, вече се конкурират не само успешно, а са и на водещите места, заедно с езиковите и математическите гимназии.

 

Денков каза още, че започна и финансирането на т.нар STEM центрове в 260 училища с една национална програма. Те предлагат интересни занимания по роботика, информационни технологии. По думите на министъра чрез тези центрове децата се привличат не само с нещата, които чувстват като задължение, а и с тези, които са интересни за тях. Чрез Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда STEM центровете да бъдат развити във всяко училище в страната, заедно с национален и три регионални. Ще има възможност и за извънкласни дейности по тези направления, предава Darik News.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 2506 |28.09.2021 Проф. Иво Петров: Страховете на всички хора за ваксините са безпредметни . 11| 2474 |28.09.2021 Проф. Асен Балтов: Ще търся правата си по съдебен път . 9| 3041 |26.09.2021 Проф. Чорбанов: На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19 . 2| 2459 |25.09.2021 Проф. Сербезова: Може да има проблеми с безплатните лекарства за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ