Реклама / Ads
0| 4381 |01.06.2022 НОВИНИ

Проф. Дичев: Държавниците ни мислеха, че войната в Украйна ще приключи бързо. Голяма грешка!

.
Проф. Ивайло Дичев Източник: БГНЕС
Голямата грешка беше, че на държавно ниво у нас е мислено, че войната в Украйна ще приключи бързо, смята културологът проф. Ивайло Дичев.
 

"С настаняването в луксозни хотели правителството предложи повече, отколкото трябваше. Беше грешно стратегически. Дадохме изключително луксозни възможности на тези хора да прекарат трите месеца. Отдавна беше ясно, че ще трябва да напуснат. След което се каза, че вече не може и естествено настана разочарование", коментира той пред БНР.

 

По повод реакциите след видеообръщението на вицепремиера Калина Константинова, в което обяви, че България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето, проф. Дичев каза: "Както обикновено истеризирахме всичко, което правим... Защо позволяваме това нещо? На фона на всичко, което направихме, да го развалим".

 

Според него се коментират предимно думи и стилистика и предложи да се говори сериозно за поуките от това, което се случи и къде сбърка държавата.

 

"За да се интегрират чужденци в пазара на труда, те трябва да живеят в големи центрове. Няма какво да търсят в Елхово. Трябва да са там, където има работа. Голямата част от украинките са в активна възраст, децата им също трябва да водят социален живот. Тяхното място е в градовете. Ние трябва да мислим за това нещо в перспектива. Направихме същата грешка преди с бежанците от Сирия. Пращахме ги по границата, за да можем бързо да ги отпратим. Трябва да сме готови. Съвременният свят е такъв. Все повече мигранти ще идват и ще влизат в нашия пазар на труда. Ние имаме нужда от тези хора", коментира още културологът, според когото липсва политика на интеграция на бежанците в пазара на труда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3222 |01.06.2022 Проф. Емилия Занкина от Рим: Премиерът Петков да поиска оставката на Калина Константинова . 0| 3587 |01.06.2022 Проф. Дайнов: Поведението на вицепремиера Константинова е азиатска диващина . 0| 25227 |28.05.2022 Проф. Николай Овчаров: Как г-жа Митрофанова призна българския принос и защо трябва да се учи история . 0| 5076 |27.05.2022 Проф. Огнян Герджиков: Аматьори предлагат опасни закони, станахме за смях на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads