Реклама / Ads
7| 4878 |06.10.2023 НОВИНИ

Проф. Екатерина Михайлова: Конституцията не се променя за конкретен човек. Къде е проектът на президента Радев?

.
Проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право Източник: Стопкадър: БНТ
”Конституцията не се прави за конректен човек. Много битки са водени между президент, парламент и правителство. За две години се видя един проблем. Освен правомощията на президента, нека погледнем и състоянието на политическата система. Когато изискваме от едната институция, нека изискваме и от останалите. Има решения, които не са само на конституционно ниво - изборни закони, Закон за партиите.”
 

Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. д-р Екатерина Михайлова.

 

По думите й проблемът със съдебната власт не е нов. Специалистът изтъкна, че има пет изменения на Конституцията, четири от тях са свързани със съдебната власт. На прага сме на пето изменение.

 

"Проблемът със съдебната власт е да се получи по-добро правосъдие. Тези промени едва ли ще стигат до гражданите като яснота. Промяната е структурна - как се структурира ВСС, идеята е да има два отделни органа. Позитивното от този проект е, че се търси самоуправление. Съдии да взимат решенията за санкционирането или израстването на действащи съдии", отбеляза проф. Михайлова.

 

Тя допълни, че по време на обсъждането на промените в Конституцията във ВСС се е повдигнал въпросът дали за някои от промените не е необходимо да има Велико народно събрание. "Дали да бъдат отделени двата съвета и да няма общо между тях. Това е една от темите. По-лесно е да има един пленум, кокто да решава общи за съдебната власт въпроси - бюджет, израстване в кадровата власт", смята експертът.

 

Проф. Михайлова сподели, че е очаквала президента Радев да излезе със свой вариант за промени в Конституцията.

 

"Може би опасенията му са, че няма да намерят подкрепа. Когато се прави промяна в Конституцията не се търси само подкрепа на депутатите. Това е обществен договор и трябва да бъде подкрепен от мнозинството от българските граждани. Относно внесените предложения - очакваше се да има промени в съдебната система, но други предложения ме изненадаха", каза още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4005 |05.10.2023 Проф. Даниел Вълчев: Имаме четири пъти повече болнични легла от Швеция, а живеем до 10 години по-малко . 54| 13863 |04.10.2023 Проф. Евгений Дайнов: Миньорите искат да смучат пари, които не им дължим . 3| 3887 |04.10.2023 Проф. Николай Радулов: Службите работят ефективно, когато не мислят за запазване на позициите си . 2| 3487 |03.10.2023 Проф. Сербезова ще съди здравния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads