Реклама / Ads
10| 3208 |06.03.2021 НОВИНИ

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант

.
Проф. Николай Габровски Източник: bTV
В момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19. Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием, заяви проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ по bTV.
 

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18.

 

„В „Пирогов“ малко повече от половината от COVID леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите – ескалацията е относително бърза. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам – той се разпространява по-активно“, каза проф. Габровски.

 

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората „имат какво да правят.“ Проф. Габровски поясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

 

„Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни“, допълни той.

 

Според зам.-директора на „Пирогов“ организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.

 

Проф. Габровски отбеляза, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини.

 

„Нашият опит в „Пирогов“, от записването на часове, показва, че има проблеми – хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час“, уточни медикът.

 

„Извървели сме много път по отношение на познанието за този вирус. В началото не знаехме нищо и това носеше огромно напрежение. Медицинското съсловие като цяло се справи много добре. Смятам, че и като общество се справихме“, коментира проф. Николай Габровски.

 

По думите му предстоят още няколко напрегнати месеца, докато успеем да наваксаме с ваксините. Той изрази надежда, че и лятото ситуацията ще се успокои.

 

„Аз наистина съм оптимист. Ключовете са в нашите ръце. Мисля, че имаме инструментите, с които да се справим“, обобщи медикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4569 |05.03.2021 Проф. Н. Слатински: Такива глухи, слепи и неми властници не сме имали . 12| 6851 |05.03.2021 Проф. Чорбанов: Преболедувал да се ваксинира, е да продупчиш 2 билета за автобус . 1| 3425 |05.03.2021 Проф. Росен Стоянов: В кампанията ще има политикански каламбури и политическо разсейване, за да няма дясно-ляво . 30| 8736 |05.03.2021 Проф. Иван Илчев повтори: Да, нищожества стоят начело на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads