Реклама / Ads
13| 5927 |28.10.2020 НОВИНИ

Проф. Гайдарски: Намесиха и други сили. Птичият грип не беше по-малко опасен

.
Проф. Радослав Гайдарски
Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен тогава, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, които виждате какво става.
 

Това каза пред бТВ бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

 

 „През 2006 г., във връзка с птичия грип, е бил създаден пандемичен план с ясно разписани стъпки на действие и министерствата, които трябва да бъдат ангажирани при епидемичен взрив. Сега обаче този план не се прилага“, бе категоричен професорът.

 

Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас, че на ден в една лаборатория се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60. „Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?“, попита той.

 

По отношение на мерките срещу коронавируса бившият здравен министър коментира, че в момента цари хаос.

 

„Един път ги разпускаме, после затягаме. Дистанционно обучение на студентите – не се прави разлика между студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по икономика и финанси спокойно могат да бъдат обучавани дистанционно. Но я ми кажете, как се обучават дистанционно студентите по медицина?“, коментира Гайдарски.

 

По думите му критичността на ситуацията идва от факта, че в страната няма подготвени достатъчно специалисти в областта на вирусологията, а голяма част от лекарите и сестрите са изплашени и не искат да работят в COVID отделенията.

 

Гайдарски отхвърли твърденията, че българите са недисциплинирани по отношение на предпазните средства, като каза, че по улиците вижда хора с маски. По отношение на самите маски добави, че те предпазват, като най-добри са хирургическите маски, които обаче задължително трябва да се сменят често.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 8862 |28.10.2020 Проф. Александър Маринов: Нахална и глупава лъжа. Бюджетът не се съгласува с президента . 7| 5183 |27.10.2020 Проф. Коста Костов: Консумираме ефекта от старта на учебната година . 29| 6492 |27.10.2020 Проф. Асен Балтов: Апелирам за по-строги мерки. Ситуацията е близка до критичната . 7| 5232 |26.10.2020 Проф. Димитър Иванов: Влизаме в дългов капан с Бюджет 2021

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads