Реклама / Ads
3| 4977 |31.10.2018 НОВИНИ

Проф. Гечев към управляващите: Излъгахте за дълговете на НЗОК. За такива лъжи се искат оставки

.
”Проф. Плочев каза, че НЗОК има 160 млн. лв. задължения към чужди здравни каси. Здравният министър излезе и пред цяла България обяви, че няма такива. За такива лъжи ще ви искаме оставката в пленарна зала. По-добре си я подайте още сега“. С тези думи се обърна народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

„Вие излъгахте българския народ- как искате да ви вярва някой?“, попита той. Гечев припомни, че заради думите си проф. Плочев е бил уволнен, а заради неплатените дългове много българи са загубили живота си.

 

Проф. Гечев заяви, че има 500 млн. лв. дългове на държавните и общински болници. Той попита как ще се покрият те. По думите му дори и да бъдат покрити, при същия модел, болниците ще генерират нови дългове. Социалистът коментира, че всички отчитат, че се наливат повече пари в здравеопазването, а качеството намалява - расте броят на закритите болници, на закритите отделения, растат и проблемите на българското население, което пътува десетки километри, за да отиде на лекар. „Вие искате да налеете следващата година още половин милиард в този модел, в една агонизираща здравна система, а някои шефове на болници декларират множество апартаменти и стотици хиляди депозити, най-нагло. Каква ни е гаранцията, че няма да им дадете по още 10 апартамента“, обърна се той към управляващите.


Жельо Бойчев: Миналата година 400 млн. лв. допълнително, тази 500 млн. лв., а догодина колко?

 

„Предлаганият бюджет предвижда близо 490 млн. лв. само за НЗОК. Крайно несериозно е да се иска увеличение от няколко стотин милиона и то да не бъде съпроводено, най-малкото, от сериозна заявка за реформа и по-засилен контрол на разходването на средства. Какъв ще е ефектът от разходването на тези средства?“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че миналата година бюджетът е увеличен с 400 млн. лв., тази година са 500 млн. лв. „Догодина къде ще стигнем? Този подход е неприемлив – не се знае тези средства къде ще отидат, за какво ще бъдат харчени, какъв ще бъде ефектът от тях, за да е ясно- кой каква отговорност носи“, допълни Жельо Бойчев. Според него разговорът трябва да започне от това- какво е направено с 400 млн. лв. от миналата година, за да не се окаже, че ефектът и от тези 500 млн. лв. ще бъде съшият. Той бе категоричен, че е задължително искането на такива средства да бъде придружено от ясни и категорични мерки и действия за засилване на финансовия и медицински контрол в сектора.

 

Народният представител Стефан Бурджев подчерта, че наливането на допълнителни средства в НЗОК няма никакъв краен ефект, след като от пазара у нас изчезват важни лекарства за онкоболни, болни от диабет.

 

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов попита зам.-министър Начева: „Кога казвахте истината – когато казвахте че няма задължения на НЗОК към чужди каси или когато залагате 160 млн. лв. допълнителни средства, за да платите тези задължения? Правилно ли беше отстранен проф. Плочев или бе отстранен, защото каза истината?“

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4217 |31.10.2018 Проф. Христина Вучева за Фрог: Бюджет 2019 г. не предвижда реформи . 1| 3792 |31.10.2018 Проф. Михаил Мирчев: Ние сме канал за нахлуване на джихадисти в ЕС . 7| 6255 |26.10.2018 Проф. Минасян: Затъването ни в блатото на европейската бедност продължава . 0| 3612 |18.10.2018 Проф. Минев: Корупцията е източник на бедност
Реклама / Ads