Реклама / Ads
4| 3779 |24.05.2020

Проф. Герджиков: 24 май е празникът на пазителите на родния език и на националната ни идентичност

.
Проф. Анастас Герджиков
24 май е празникът, на който по стара традиция всеки българин отправя благодарност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към творците и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни идентичност.

Това казва в приветствието си за 24 май ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

 

За първи път от спонтанното възникване на празника на българската просвета и култура, според някои сведения - преди повече от 200 години, няма да имаме възможност с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на създателите и апостолите на славянската писменост и култура, на първоучителите Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, каза още проф. Герджиков.

 

Той отбелязва, че последните месеци са ни показали, че за стремежа към знание няма непреодолими пречки, така за празника на духовността няма карантина.

Дали на училищните тържества, които са били организирани някога на 11 май - църковния празник на двамата Свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или днес, изолирани от близки хора и любими занимания, на този празник винаги отдаваме признание на поколенията български просветители, дали своя принос за развитието на българското образование, духовност и култура, посочва проф. Герджиков.

 

Това е денят, на който с благоговейна признателност си спомняме за всички "творци на наший говор мил": светите седмочисленици - светите братя Кирил и Методий, нашия патрон св. Климент Охридски, св. Наум, св. Горазд, св. Сава и св. Ангеларий

 

За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за народните будители през Възраждането, за самоотвержените създатели на килийните и класните училища, на народните читалища, на обществените библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни дружества, женски, ученически, учителски, музикално-театрални и свещенически дружества, на Българското книжовно дружество, на Софийския университет", казва ректорът на СУ.

 

"В тези дни на изпитания нека пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, артисти, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички творци на родната просвета и култура да постигнат много успехи, да покорят нови върхове и да получат заслужено признание и удовлетворение, за да ни радват и да утвърждават славата на една страна с традиции, но и с духовно бъдеще, пожелава ректорът на Софийския университет.", каза още проф. Герджиков.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Здравко Попов: Европа се оказа безсилна пред глобални заплахи и криза 3| 4040 |23.05.2020 . Проф. Габровски: Вече можем да сме по-големи оптимисти 0| 3887 |23.05.2020 . Проф. Даниел Вълчев: Университетът е трудно да го завършиш, а не да влезеш 0| 4269 |23.05.2020 . Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът отслабна 0| 4094 |23.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ