Реклама / Ads
8| 3786 |19.03.2021 НОВИНИ

Проф. Гетов: Ще се запише, че са възможни тромботични инциденти с ваксината на ”АстраЗенека”

.
Проф. Илко Гетов
Към продуктовата информация за ваксината на ”Астра Зенека” ще бъде добавено това, че са възможни появата на тромботични и тромбоцитопенични инциденти, тъй като на базата на направения анализ на получената информация от държавите членки и трети страни, вчера Комитетът по лекарствената безопасност заключи, че би трябвало да се промени информацията с цел да бъдат по-внимателни лекарите, които поставят ваксината, и пациентите да се наблюдават за известен период от време”
 

Това каза по БНТ проф. Илко Гетов - представител на Европейската агенцията по лекарствата.

 

Всякакви кръвни заболявания би трябвало да се наблюдават, обобщи той. По думите му, тези инциденти в Европейския съюз са повече при по-млади хора до 55-годишна възраст и жени.

 

"Ваксинацията с "Астра Зенека" в ЕС беше повече сред по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е точно обратното, там са повече ваксинираните възрастни и тази диспропорция между появата на тези инциденти при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем много внимателни", коментира проф. Гетов.


Преобладават типичните за ваксинирането реакции, но има и по-редки, които са с честота 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Има публикувана информация, че на 30-ия ден след прекарана инфекция 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

 

"В България няма засечени реакции, ако тя не се е появила на 7 до 14 ден след първата игла, шансът е почти нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за ваксините остава в рамките на предвидимото - около 2 реакции на 1000 ваксинирани. От началото на тази седмица ваксинираните преобладават пред прекаралите заболяването, тоест, ние започваме да трупаме този имунитет", каза още професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3809 |19.03.2021 Проф. Георги Рачев не ни зарадва, предвиди лошо време до началото на април . 12| 4208 |18.03.2021 Проф. Александрова: 10 дни не стигат, мерките ще бъдат удължени . 36| 22538 |18.03.2021 След бисерите на Марешки ред е на експертите. Проф. Сербезова говори пред ФрогНюз . 18| 6357 |17.03.2021 Проф. Велислав Минеков: Вежди Рашидов иска да ми затвори устата със съдебен иск само за 120 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads