Реклама / Ads
3| 3086 |08.04.2021 НОВИНИ

Позиция на ”Астра Зенека” след изявлението на ЕМА

.
Източник: БГНЕС
От централата на ”АстраЗенека” разпространиха информация във връзка с изявлението на Европейската агенция за лекарствата от вчера. В него ЕМА призна връзка между ваксинацията с ”Астра Зенека” и случаите на тромбози, но отново подчерта, че те са много редки, и че нейната позиция остава, че ползите от тази ваксина са много повече от рисковете.
 

"На 7 април Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) завършиха своята оценка на изключително редки събития на тромбози с ниски тромбоцити от над 34 милиона души, ваксинирани с ваксината COVID-19 на "Астра Зенека" във Великобритания и ЕС.

 

Регулаторите поискаха актуализация на информацията за ваксината във Великобритания и ЕС. Нито една от агенциите не е идентифицирала никакви рискови фактори, като възраст или пол, или определена причина за тези изключително редки събития. Те обаче стигнаха до мнението, че тези събития имат възможна връзка с ваксината и поискаха те да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект.

 

Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете.

 

"АстраЗенека" активно си сътрудничи с регулаторите, за да направи тези промени в информацията за продукта и вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития.

 

В допълнение, Световната здравна организация (СЗО) заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори.

 

В допълнение СЗО отбеляза, че макар и да са повод за загриженост, оценяваните събития са много редки, като се съобщава за нисък брой сред почти 200 милиона лица, получили ваксината "Астра Зенека" COVID-19 по целия свят", се казва в позиция на компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3111 |08.04.2021 Редица държави с възрастови ограничения за ваксината на ”АстраЗенека” . 4| 2918 |07.04.2021 Здравният министър свиква заседание заради тромбозите с ваксината на ”АстраЗенека” . 2| 2934 |07.04.2021 ЕМА: Има връзка между ”АстраЗенека” и тромбозите, общият риск-полза остава положителен . 8| 2904 |07.04.2021 В Благоевград масово отказват ваксината на ”АстраЗенека”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads