Реклама / Ads
7| 7719 |10.04.2023 НОВИНИ

Проф. Калин Янакиев: Допускам, че големият евро-атлантик Бойко Борисов просто не иска да управлява

.
Източник: БГНЕС
”Допускам, че големият евро-атлантик Бойко Борисов просто не иска да управлява, а иска да хвърли вината за отказа си да управлява на ПП-ДБ. Ще се види колко голям евро-атлантик е ГЕРБ, ако излъчи едно правителство с подкрепата на ДПС, ИТН и части от БСП. Борисов е голям евро-атлантик, откакто не е на власт, когато беше на власт, той подари кученце на Путин и построи ”Турски поток”.
 

Това мнение изказа пред БНР проф. Калин Янакиев, философ и богослов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". 

 

Той определи политическата ситуация, в която трябва да се избира между правителство на Борисов и кабинет на Радев, като избор между чума и холера: 

 

"Безспорно е, че Радев тласка страната вън от евро-атлантическата ѝ принадлежност. От друга страна - разбирателство между ГЕПБ и ПП-ДБ не може да има, защото Борисов се опитва извива ръце. Той сам казва, че ще преговаря само ако има коалиционно правителство, ще преговаря само ако се съгласят на коалиционен кабинет. Като е победил, да направи правителство и да управлява, мисля че това е оптималният вариант в момента. Друг вариант просто няма".

 

Философът посочи, че не е подписал апелът за обединение на над 100 интелектуалци, защото смята, че ситуацията е доста по-сложна и не вижда възможност за споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ:

 

"Моят политически опит показва, че всеки, който се е съюзил с ГЕРБ, изчезва политически след това. ... Демократичният електорат все още е доста негативно настроен към Борисов, защото той все още е председател на една невероятно клиентелистка партия".

 

Струва ми се, че президентът Румен Радев, знаейки за трудностите при съставяне на едно възможно редовно правителство, би искал колкото се може по-бързо да приключи с този парламент, за да продължи да управлява страната и да я тласка встрани от нейната евро-атлантическа посока.

 

По думите на проф. Янакиев партиите нямат вина за това, че властта отива в държавния глава, който създава служебно правителство, след като парламентът не успее да излъчи редовно правителство:

 

"Партиите са различни, избирателите им искат нещо различно от тях, а не да се споразумеят и да се разберат. Избирателите на ПП-ДБ не са гласували за тях, за да се разберат те с ГЕРБ, както и избирателите на ГЕРБ не са гласували за нея, за да се разберат с ПП-ДБ. Това внушение се прави по медиите, където се твърдеше, че хората са отвратени от политиците и от партиите и че политиците са отчуждени от избирателите. Намаляването на избирателната активност също до голяма степен се дължи на медиите".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4581 |08.04.2023 Проф. Калин Янакиев: Народът не иска правителство непременно . 3| 3260 |06.04.2023 Проф. Константинов: Не може да има кабинет с мнозинство . 4| 3161 |06.04.2023 Проф. Александър Маринов: Нужна е смелост и политическо майсторство, за да има кабинет . 3| 3456 |05.04.2023 Проф. Даниел Вълчев: ДПС, подобно на ГЕРБ, търсят определен тип легетимация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads